Ebba Busch spelar rysk roulette med svensk energi

Vi möts varje dag av larmrapporter om hur illa ställt det är med Sveriges energiförsörjning. Det är extrema elpriser, överföringsproblem, problem med produktion, ja listan kan göras lång.

Stefan -Lysehed Jakobsson är ordförande i elektrikerfackets avdelning 31 som omfattar Östergötland och några sörmländska kommuner i nordöst.

Stefan -Lysehed Jakobsson är ordförande i elektrikerfackets avdelning 31 som omfattar Östergötland och några sörmländska kommuner i nordöst.

Foto: Svenska Elektrikerförbundet

Debatt2023-05-27 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Medlemmarna i Elektrikerna har, och kommer att ha, en avgörande roll för att vi ska klara av kommande utmaningar. Förbundet har därför tagit fram ett energipolitiskt program ”Elektrifiera Sverige – Mot 2045” som belyser de utmaningar som vi står inför, men som även tar upp möjliga lösningar. En sak är säker, dessa frågor har inga enkla lösningar utan det kommer krävas ett stort antal åtgärder. Dessutom behöver Sverige en bred långsiktig politisk överenskommelse för energifrågorna.

Läget har dramatiskt förvärrats av Rysslands brutala invasion av Ukraina. Detta har medfört både kraftigt ökade priser och en försämring av säkerhetsläget. Risken för både väpnat angrepp och andra former av fientliga handlingar av främmande makt har ökat påtagligt. Nyligen varnade Säkerhetspolisen om riskerna för energisektorn. Dessa faktorer vet många om i dagsläget. Vad färre vet om är att det finns ett antal faktorer som gör att riskerna för energisektorn är väldigt mycket högre än vad de behöver vara. 

Idag råder det en extrem kompetensbrist inom energibranschen, så stor brist att det enligt oss utgör ett stort säkerhetsproblem. Vi har uppskattningsvis cirka 50 personer i Sverige som har kompetens för nybyggnation av vårt stamnät, detta i ett läge då vi står inför ett kraftigt behov av utbyggnad. 

Nästan alla entreprenörer på Svenska Kraftnäts jobb är idag utländsk arbetskraft. Det finns flera problem med det.

För det första tycker vi att det är slöseri med nationella resurser att vi inte utbildar svensk arbetskraft inom detta område som har ett skriande behov av personal. 

För det andra har vi även sett problem med osund konkurrens och dåliga arbetsrättsliga villkor.

För det tredje bedömer vi att detta är en risk för Sveriges säkerhet. Risken för kartläggning, intrång eller attacker ökar påtagligt. 

Konsekvenserna blir att den absolut nödvändiga utbyggnaden av Sveriges elnät riskerar att totalt kollapsa. Troligen kommer då flera absolut nödvändiga investeringar inte bli verklighet med katastrofala följder som konsekvens. Vi ser nu med fasa på hur regeringens energipolitik kan sätta käppar i hjulen för hela vår region. Att så nästa religiöst fokusera på ett kraftslag och missgynna andra kommer få katastrofala konsekvenser för vår region. Vi kommer under lång tid vara drabbade av extremt höga priser om SD får fortsätta att sätta agendan för energipolitiken.

Nyligen anordnade Elektrikerna ett seminarium om energipolitik på Elfack i Göteborg, där vi bjöd in en namnstark panel från rikspolitiken och näringslivet. Denna fråga är för viktigt för att vi i Sverige ska underlåta oss till att göra politiskt käbbel av den. På seminariet kommer vi ställa krav på ett antal omedelbara åtgärder, bland annat:

  • Omedelbara åtgärder för att både på kort och lång sikt lindra akuta problemet med kompetensförsörjningen.
  • Regeringen bör omedelbart bjuda in till förhandlingar om en bred långsiktig energiuppgörelse.
  • En utredning med direktiv om att föreslå åtgärder som motverkar de negativa konsekvenserna av affärsmodellen inom energibranschen, som att nätägare ska ha egen personal för drift, underhåll och felavhjälpning.
  • Regeringen behöver skyndsamt trygga en säker materialförsörjning till energibranschen.
  • Utreda om säkerhetsklassningen behöver utökas inom flera delar av energisystemet.

Ovanstående åtgärder är enligt oss både akuta och helt nödvändiga, dels för att skydda Sverige och Sveriges energiförsörjning mot de hot som växer sig allt starkare, dels för att vi ska klara de utmaningar vi står inför med upp till tredubblat elbehov.

Hittills har energiminister Ebba Busch varit häpnadsväckande handlingsförlamad i dessa frågor. Elektrikerna har tillsammans med en lång rad aktörer gjort det väldigt tydligt för energiministern att det behövs akuta insatser, hittills har de lyst med sin frånvaro. Med anledning av SVT:s avslöjande om Rysslands omfattande olovliga verksamhet i Sverige så är det nu enligt oss akut att vidta omedelbara åtgärder för att skydda svenska intressen.

Vi uppmanar nu regeringen med energiministern i spetsen att visa ansvar och omedelbar vita dessa åtgärder. Elektrikerna kommer ta ansvar och finnas till hands för att bidra med vår kompetens i dessa avgörande frågor. Vi förväntar nu oss att regeringen slutar spela rysk roulett med Sveriges energiförsörjning.