Du kan visst äta upp ditt immunförsvar

Debatt 22 november 2021 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dietister förespråkar den så kallade ”Power-maten” som påstås hämma inflammationer, som ligger bakom många av våra välfärdsjukdomar, hjärtproblem, diabetes och cancer.

Powermat är födoämnen som anses göra kroppen friskare och till och med föryngra den. Livsmedel som tros öka både livslängd och livskvalitet. Vad är det som egentligen påverkar vårt immunförsvar allra mest? En studie har gjorts vid Pasteur-institutet i Paris, där man analyserat gener och vita blodkroppar hos tusen friska människor och jämfört kön, ålder, livsstil och sjukdomshistoria.

Studien visar, att av de faktorer som påverkar immunförsvaret är det en som sticker ut mest. Analysen påvisar för första gången att rökning har en kraftig påverkan på immunsystemet. Rökare har fler T-celler, en typ av vita blodkroppar, som hämmar immunförsvaret och leder till större infektionsrisk. Det visste vi ju redan att rökning är skadligt för kroppen. Hur är det då med matens påverkan på immunsystemet? Finns det några klara bevis för hur man ska äta för att stärka immunförsvaret? Vad vi vet är, att 70-80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen och att tarmfloran spelar en stor roll. Vi kan däremot inte säga exakt vad vi ska äta, därför att tarmfloran ser inte likadan ut hos alla människor. Vi kan däremot själva förse tamen med fibrer, som tarmbakterierna älskar.

Vår matsmältning  gynnas av att undvika processat kött och socker. Satsa på rena livsmedel som frukt och grönsaker baljväxter, rotsaker, fullkornsprodukter, nötter, frön och bär. Så visst går det att ladda immunförsvaret med livsmedel som förebygger sjukdomar!

 

 

 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Död duvhök bar på fågelinfluensan

Död duvhök bar på fågelinfluensan

Covid-läget: Ökning av antalet inlagda på sjukhus

Covid-läget: Ökning av antalet inlagda på sjukhus

"Fler vaccinerar sig mot TBE" – 5 000 barn i länet har fått gratis vaccin

"Fler vaccinerar sig mot TBE"  – 5 000 barn i länet har fått gratis vaccin

Covidläget: "Ökat antal smittade – Men takten avtar"

Covidläget: "Ökat antal smittade – Men takten avtar"

Nya covid-vågen relativt lindrig i Östergötland

Nya covid-vågen relativt lindrig i Östergötland
Visa fler