Sverige riskerar i sommar att drabbas av den värsta vattenbristen på flera decennier. Havs- och vattenmyndigheten, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och sex andra tunga svenska myndigheter beskriver läget som allvarligt och uppmanar nu alla att göra vad de kan för att spara vatten.
Högre temperatur ökar risken för vattenbrist. Ju förr vi lyckas komma tillrätta med vår klimatpåverkan desto lättare blir det att leva med klimatförändringarna. Därför är det av största vikt med vegonorm i offentlig sektor.
Enligt den internationellt uppmärksammade rapporten Feeding a Thirsty World, gjord av Stockholm International Water Institute, måste världen växla över i riktning mot en hållbar växtbaserad kost. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med vattenresurser för att producera mat för den förväntade befolkningen år 2050 med nuvarande konsumtionsmönster.
Nivån av koldioxid i atmosfären har passerat 400 ppm vilket med råge överskrider de 350 ppm som av många tidigare betraktats som gränsvärdet för att undvika en framtida klimatkatastrof. Väderexperten Pär Holmgren skriver i Dagens Samhälle att dagens vattenbrist bara är början och att klimatförändringarna kan komma att förvärra läget om ingenting görs.
Skolor, sjukhus och kommunal verksamhet har därför ett ansvar att visa vägen genom att servera god, hälsosam och klimatsmart växtbaserad mat. Hur ska vi annars kunna se våra barn i ögonen när de i framtiden frågar varför vi inte har vatten?