Det talas vÀldigt mycket om ABF nuförtiden

Vi ser vikten av att alla har tillgÄng till utbildning och kultur. NÄgot regeringen, hÄrt pÄdrivna av Sverigedemokraterna, tycks vill Àndra pÄ. Det Àr mÀrkligt och man kan spekulera i varför. Kanske vill man inte att alla mÀnniskor ska lÀra sig saker?

MÄnga talar om ABF men fÀrre talar om folkbildning. Det skriver dagens debattör.

MÄnga talar om ABF men fÀrre talar om folkbildning. Det skriver dagens debattör.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2023-03-03 09:51
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det pratas just nu mycket om ABF, men vÀldigt lite om folkbildning. För vissa Àr begreppet diffust, men för andra har det varit helt avgörande i livet. Nu Àr den under attack.

Folkbildning Ă€r fint och viktigt, men inte lika krĂ„ngligt som det lĂ„ter. Det Ă€r samtalsgruppen för mĂ€n i Norrköping. Det Ă€r studiecirklarna för att bli revisor och kassör i föreningar och den grundlĂ€ggande cirkelledarutbildningen i Linköping. Det Ă€r ocksĂ„ Sveriges 156 folkhögskolor runtom i hela landet vars uppdrag bland annat Ă€r att bidra till att utjĂ€mna utbildningsklyftor och höja utbildnings- och bildningsnivĂ„n i samhĂ€llet. Studieförbunden finns i alla Sveriges 290 kommuner och folkhögskolorna erbjuder kurser i 151. Den nĂ„r i runda slĂ€ngar en miljon mĂ€nniskor om Ă„ret, undantaget pandemiĂ„ren. 

Folkbildningen ger liv, kunskap och glĂ€dje i hela landet och Ă€r pĂ„ sĂ„ vis ett kitt som hĂ„ller samman, stĂ€rker och utvecklar det svenska samhĂ€llet och demokratin. Det sitter lappar om lokala revyn pĂ„ anslagstavlan i byn och om kurser i bugg för daglediga. MĂ€nniskor kan fortbilda sig, omskola sig och engagera sig. Man kan lĂ€ra sig ett nytt sprĂ„k, bli bĂ€ttre pĂ„ privatekonomi och fĂ„ möjlighet att söka ett nytt jobb nĂ€r det gamla försvunnit mitt i livet.  Oavsett var man bor och frĂ„n vilken samhĂ€llsklass man kommer. 

Ett sÀtt att se pÄ detta Àr att det kostar samhÀllet en massa pengar, ungefÀr 4,4 miljarder kronor per Är. Som en jÀmförelse kan nÀmnas att enligt en kartlÀggning av SVT har Sveriges fyra största vinstdrivande skolkoncerner under de senaste fem Ären gjort 4,6 miljarder kronor i ren vinst. Om vi skall prata samhÀllskostnader alltsÄ.

Ett annat sĂ€tt att se pĂ„ det Ă€r att förstĂ„ vikten av att alla har tillgĂ„ng till utbildning och kultur. NĂ„got regeringen, hĂ„rt pĂ„drivna av Sverigedemokraterna, tycks vill Ă€ndra pĂ„. Det Ă€r mĂ€rkligt och man kan spekulera i varför. Kanske vill man inte att alla mĂ€nniskor ska lĂ€ra sig saker, att de inte skall ges bĂ€ttre förutsĂ€ttningar att delta i samhĂ€llsdebatten eller att kultur som bĂ€rs av ”fel” mĂ€nniskor inte skall understödjas. Det har vi redan sett mĂ„nga exempel pĂ„ dĂ€r SD styr lokalt. För lĂ„t oss tala klarsprĂ„k. Om folkbildningen runtom i Sverige monteras ned kommer Operan, Dramaten och de akademiska lĂ€rosĂ€tena Ă€ndĂ„ att stĂ„ stadigt kvar. Var finns rĂ€ttvisan i det?

MĂ„nga har mycket att tacka svensk folkbildning för. Sverige Ă€r till exempel vĂ€rldens nĂ€sta störta nettoexportör av musik. För varje krona som Stim betalar ut till utlĂ€ndska upphovspersoner, samlar organisationen in 2,7 kronor till svenska musikskapare. Hur mĂ„nga av dessa har inte börjat i en kĂ€llarlokal nĂ„gonstans som möjliggjorts av ett studieförbund? 

TvÄ stora utmaningar för Sverige just nu Àr att vi mÄste bryta segregationen och stoppa gÀngkriminaliteten. Ingen studiecirkel i vÀrlden Àr lösningen pÄ de problemen. Men det Àr en del av lösningen; av det förebyggande arbetet för att skapa bÄde en meningsfull fritid och ge kunskap för att kunna fÄ ett jobb. För att fÄ mÀnniskor att kÀnna delaktighet i samhÀllet och dÀrigenom ett eget ansvar. För att fÄ hela Sverige att leva.

Det pratas mycket om ABF nu, men alldeles för lite om folkbildning. Den Ă€r inte en kostnad. Folkbildningen Ă€r en investering i Östergötland och i Sverige.