Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det senaste decenniets energipolitik vill ingen ha

Ett märkligt påstående som saknar verklighetsförankring och bara är en önskedröm.

Här en bild från ett brunkolkraftverk i Jänschwalde i Tyskland. (Brandenburg).

Här en bild från ett brunkolkraftverk i Jänschwalde i Tyskland. (Brandenburg).

Foto: Patrick Pleul/picture-alliance/d

Debatt2023-02-19 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samhällsansvar innebär att politiska beslut i högsta grad ska värna skattebetalarnas pengar. Oftast nämns i politiska debatter, att Sverige ska vara ett ”föregångsland” och bli världens första fossilfria välfärdsland. Ett märkligt påstående som saknar verklighetsförankring och bara är en önskedröm som används som politisk klyscha. Däremot går utsläpp att minimera, men aldrig till noll.

Obegripligt fattade politiska beslut, är att fullt fungerande kärnkraft i förtid tagits ur drift och avvecklats tidigare än tillräcklig ny elproduktion som ersättning har byggts, inte minst i södra Sverige där Barsebäcksverkets två reaktorer och nu också ett väl fungerande centralt i Malmö beläget värmekraftverk (Öresundsverket) har stängts.

Värmekraftverket har inte varit i kontinuerlig drift sedan mars 2016 och åren tidigare renoverats för miljardbelopp och sedan dess legat i malpåse och under tiden använts och varit i drift vid några tillfällen som effektreserv, senast under en vinterdag 2017, är nu sålt till Asien. 2019 erbjöds Svenska kraftnät köp av Öresundsverket, då för att kunna ingå i svensk effektreserv och krisberedskap, men tackade nej med dåvarande ansvarig energiminister Anders Ygeman (S) trots att elbrist redan då var känt 

Effektproblemen i Skåne skulle kunna till del vara löst av Öresundsverket som dessutom är anslutet till Skånska högspänningsnätet och då möjliggöra ytterligare effekt till elområde syd genom sydvästlänken. Vad som möjligtvis blir kvar av Öresundsverket till år 2024, är två gasturbiner som då eventuellt kan ingå för att hantera plötslig obalans i elsystemet. I vårt grannland Tyskland ersätter nu brunkolsförbränning nerlagd kärnkraft och rysk gas, till orsak av en misslyckad tysk energipolitik. Vilket väl är ungefär som i Sverige, som nu för att lösa energiproblemen och tillgodose landet med tillräckligt elenergi, tar hjälp av Karlshamns oljeeldade kraftverk och i Malmö med återstartat av det oljeeldade Heleneholmsverket. Tveksamt om något annat land vill efterlikna det senaste decenniets svenska energipolitik, där elprisstöd och elräkningsakut ska lösa begångna misstag. Elsituationen är i dag så allvarlig, att kommuner nekar elintensiv företagsetablering och att delar av elnätet kan frånkoppas, vid för hög elförbrukning, detta till följd av nerläggning av fullt fungerande kärnkraft och en otillräcklig inhemsk elproduktion.