Det nya klimatet stressar träden med regn och torka

I Sverige kommer den globala uppvärmningen att leda till både mer regn och mer torka, och därför också till mer stressade träd.

Här ser vi bilder av angrepp från granbarkborrar. Ser inte så farligt ut kanhända. Men angreppen leder till omfattande skogsdöd.

Här ser vi bilder av angrepp från granbarkborrar. Ser inte så farligt ut kanhända. Men angreppen leder till omfattande skogsdöd.

Foto: Niclas Sandberg

Debatt2023-06-02 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu är vi exempelvis i det värsta utbrottet av granbarkborre i Sveriges historia. Granbarkborren letar efter stressade granar, borrar sig in i trädet och kallar till sig honor som lägger ägg under barken. När insekterna gnager under barken stryps näringstillförseln och tillsammans med de svampar som följer med insekterna så dödas granen.

Sedan 2018 har 26 miljoner kubikmeter skog dödats av granbarkborren i Götaland och Svealand. Totalt beräknas granbarkborren ha orsakat skador på svensk skog till en kostnad av 14 miljarder kronor sedan 2018.

För att skogen ska klara ett förändrat klimat behöver skogsägare i en ökad utsträckning klimatanpassa skogen. Klimatzonerna flyttar för närvarande norrut med 5–10 kilometer om året. De träd som planteras i dag måste kunna må bra också i framtida klimat.

Det är viktigt att plantera rätt träd på rätt plats för att träden ska få bäst förutsättningar att klara sig. För att sprida riskerna är det också ofta bra att blanda in fler sorters trädslag än tidigare. Genom att röja och gallra skogen ordentligt och i rätt tid motverkas också risken för stormskador och snöbrott.

Ett smart och aktivt skogsbruk kan ge oss en skog som både kan stå emot klimatförändringarna och bidra till att de dämpas. Genom att klimatanpassa sina skogar kan Östergötlands skogsägare göra en viktig insats i det globala klimatarbetet och samtidigt öka skogens framtida värde.