Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det kan hända nu igen

Debatt2019-01-14 09:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 536 föll genomsnittstemperaturen i hela världen, läste jag nyligen. De följande tio åren blev de kallaste sedan flera tusen år tillbaka. I Kina snöade det mitt i sommaren, både Asien och i Europa fick missväxt och svält, och den försvagade befolkningen drabbades så småningom av pesten. Kylan påverkade också hela imperier – perserriket gick under och det bysantinska riket krympte och försvagades.

Den plötsliga kylan har nu visat sig bero på tre vulkanutbrott på Island. Askpartiklar från utbrotten spriddes i atmosfären och fungerade som ett hinder för solljuset, så att det blev kallare i världen.

Det jag framför allt slogs av när jag läste om det hemska året 536 var att det egentligen inte var så mycket kallare än normalt. Temperaturen i världen föll med bara 1.5 grader. Vad är då poängen med denna berättelse? Jo, om minus 1.5 grader kunde orsaka hungersnöd och miljoner människors död, så kommer plus 1.5 grader troligen att göra detsamma.

Läs mer om