Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det här har vi inte fått igenom i Finspång

Ingrid Westlund är ledamot i fullmäktige i Finspång för Vänsterpartiet.

Ingrid Westlund är ledamot i fullmäktige i Finspång för Vänsterpartiet.

Foto: Magnus Johansson

Debatt2020-09-10 09:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiet i Finspång har sedan valet 2018 haft en roll som oppositionsparti. I en demokrati ska oppositionspartier granska de styrande, ställa kritiska frågor, vässa förslag som läggs fram samt lägga alternativa perspektiv på ärenden i Kommunstyrelse och Kommunfullmäktige. Det utgår ett arvode för det arbetet. En viktig del av vårt oppositionsarbete handlar om att komma med förslag på förändringar och kompletteringar som kan driva politiken vänsterut, också när det gäller budgetprioriteringar. 

8.6 procent av de Finspångsbor som röstade i valet 2018 gav Vänsterpartiet sin röst. Det är på dessa väljares mandat vi driver vår oppositionspolitik; något annat vore löftesbrott. Övergripande ledord för oss i oppositionsarbetet är solidaritet, omfördelning, jämlikhet och jämställdhet och satsningar på människors vardag i HELA Finspång.

Under de två gångna åren har vi tagit initiativ till att: det görs en översyn av skolsköterskors och skolkuratorers arbetssituation i syfte att öka dessa gruppers närvaro på våra skolor åk 4-9, det kommunala bostadsbolaget Vallonbygden får i uppdrag att arbeta mot våld bland sina hyresgäster, vänortsarbetet ska dokumenteras och demokratiseras så att det framgår på vilket sätt det gynnar hela Finspång, Barnkonventionen, som nyligen blivit lag, används för att stärka och vitalisera elevers inflytande och att likställighetsprincipen används för att skapa rättvisa taxor vid tillsynsärenden utanför tätorten.

Vi har inte fått gehör för: att utbildningssektorn ska slippa de besparingar som lagts av de styrande – något vi föreslog tillsammans med L och M , en låglönesatsning till de som (oftast kvinnor) tjänar minst inom de kommunala verksamheterna, och som inte minst i Covid-19-tider slitit hårt på våra äldreboenden, i omsorgerna och sjukvården, att projektet ”Huskurage”, som är en metod för att hjälpa grannar att störa pågående misshandel i nära relationer, ska prövas i Finspång, satsningar på vuxenutbildning och studievägledning så att matchningarna mellan utbildning och arbete kan intensifieras, att äldrekuratorer anställs för att möta ensamhet och en ökad psykisk ohälsa hos äldre; något som just nu är en mycket aktuell fråga att ta tag i, samt besparingar på kostnaderna för politiken.

För två år sedan var det 8.6 procent av de som gick och röstade som gav oss ett mandat att driva vänsterpolitik med fokus på jämlikhet, jämställdhet, solidaritet och främjandet av psykisk hälsa i hela kommunen. Det tänker vi fortsätta med; något annat vore ett löftessvek.