Det finns som bekant inga fria luncher

Debatt 27 november 2021 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Författaren Peter Kristensson ställer frågan om "vad han betalar" för i en debattartikel i Folkbladet den 15 november. (I debattredaktionens sammanfattning gäller frågan om det är rimligt att Kristensson ska betala 1250 kronor för att på egen bekostnad fotografera målningen och dessutom på egen hand ta redan på vem som målat tavlan.)

Frågan är relevant och intressant. Det finns som bekant inga fria luncher, det är alltid någon som ska betala. Kultur och Fritidsnämnden har ett uppdrag att samla in och bevara. Allt det som vår gemensamma historia har skapat och skapar alltjämt. Ett gigantiskt uppdrag som vi varje år avsätter en ansenlig summa pengar till och som vi skulle vilja göra mer. Stadsmuseet som är ansvarig har också ett uppdrag att åskådliggöra Norrköpings historia och blev uppmärksammad för sitt fina arbete med att bli Årets museum i Sverige nu i år! Vilket är en kvalitetsstämpel som gläder. 

I den bästa av världar finns det tid för allt och inga prioriteringar behövs. Så ser det inte ut. Stadsmuseet behöver ha ersättning för sitt merarbete, antingen genom höjda anslag eller debitering av kund. Efter snart fyra år med ett krympt anslag från kommunfullmäktige ser jag inte att vi har utrymme för en högre servicenivå. 

Med det sagt, det är viktigt att vi alltid ser över våra riktlinjer och förhåller oss till en aktuell verklighet. Frågan kommer att aktualiseras och riktlinjer revideras. Intill dess så äger Stadsmuseet rätten att debitera för tjänster utifrån det reglemente som nu gäller.

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Självbiografiska serier skildrar samtiden

Självbiografiska serier skildrar samtiden

Ministern till ungdomar: "Ni ser på saker med nya ögon"

Ministern till ungdomar: "Ni ser på saker med nya ögon"

Deras minnen från Strykjärnet blir del av tidslinje

Deras minnen från Strykjärnet blir del av tidslinje