Nio tiondelar av Jordens befolkning bor på norra halvklotet. Vilket inte är konstigt; här finns de stora landmassorna. Därför gäller pågående klimatdebatt främst norra halvklotet. Där finns också de flesta landbaserade mätstationer, som mäter atmosfärens marknära temperatur. Främst på lättnådda platser i världens välståndsländer.
Södra halvklotet och fattigare länder har ont om mätstationer. Men 71 procent av Jordens yta är hav, varav mest på södra halvklotet. Där mäts temperaturen nära havsytan från fartyg och bojar i haven. Men det blir färre och mindre tillförlitliga mätningar. Därför beräknas en global medeltemperatur främst som medeltalet av vad som mäts på norra halvklotet. Men globalt växlar temperaturen från över 50 plusgrader i torra sandöknar till under 90 minusgrader i det inre av den gigantiska isöknen Antarktis. Temperatur och nederbörd växlar kraftigt mellan regioner och på olika sidor av berg och vatten. Att alls tala om en global medeltemperatur är därför meningslöst.
Det finns ingen global medeltemperatur. Den är bara medeltalet av vad som råkat mätas – och påhittad för att skrämma folk med fullkomligt naturliga växlingar.
Den stora faran är inte värme utan kyla. Ovanligt kallt för årstiden har nyligen rapporterats från Grekland, Turkiet, Jerusalem, Jordanien, Pakistan, Saudiarabien, Japan, USA och även Sibirien.