Det behövs skarp retorik för att alla ska se allvaret

Vi anser att det aldrig kan vara acceptabelt att polisen behöver retirera för våldsverkare i brist på resurser vare sig det gäller kompetens, befogenheter eller arbetsverktyg.

Debatt 1 maj 2022 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ett stort angrepp på vår rättsstat att poliser och blåljuspersonal attackeras, med inte bara stora materiella skador som följd utan framförallt många skadade personer, däribland över 100 poliser.  

I förra veckan besökte Ebba Busch Navestad här i Norrköping. Hon träffade boende, personal och elever för att samtala om hur de påverkats och hur deras verksamheter arbetar för att möta upp otryggheten som förra helgens händelser orsakat. Hon uttryckte att hon ”får hopp av att möta det fina arbete som görs för barn och unga i detta område”. Vi vet att kommunens verksamheter och civilsamhället i spåren av upploppen jobbar mycket aktivt med att skapa trygghet och har många viktiga samtal om respekt, demokrati och yttrandefrihet. Det är vi stolta över att ha fått förmedla till vår partiledare. 

I helgen deltog Ebba i Ekots lördagsintervju. Där ställer hon regeringen och justitieminister Morgan Johansson till svars för att inte ha tagit itu med den eskalerade våldsutveckling vi ser i samhället, vilket hon gjort många gånger tidigare. Hon belyser polisens behov av resurser, befogenheter och arbetsverktyg för att möta kriminaliteten och våldet. Hon tydliggör det genom att lyfta det oacceptabla i att 100 poliser skadats i tjänsten under upploppen och det faktum att polisen släppte sitt våldsmonopol genom att retirera för våldsverkarna. Hon använder skarp retorik för att belysa detta som det allvarliga problem som det är för vår demokrati, för vår yttrandefrihet och inte minst för vår trygghet.  

Istället för att diskutera, komma med sakliga argument och förslag på lösningar på den stora problematik som Ebba Busch belyser så angriper många henne för hennes kraftfulla uttryckssätt. Inte minst justitieministern Morgan Johansson som går ut och ifrågasätter om hon är ”riktigt klok” och hävdar dessutom lika felaktigt att hon ”kritiserar polisen för att inte ställt till en massaker”. Detta gör Morgan Johansson samtidigt som han länge vägrade att debattera sakfrågan med Ebba. Det anser vi är fegt. Att inte våga möta sin motståndare utan försöka vända sakfrågan till en personfråga ser vi som ett uttryck för att man själv saknar förslag på lösningar och vill gömma sina brister och svagheter. Vår uppmaning är: fatta mod och ta debatten Morgan Johansson! 

 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Ledare: Därför ändrar sig aldrig en socialdemokrat

Därför ändrar sig aldrig en socialdemokrat

"Politiken ger mig alla möten med människor"

"Politiken ger mig alla möten med människor"

Roland Klinga: Vattenbäraren är den som verkar utan att synas

Profilbild

Anders Jonsson: Hoppas beslutsfattarna läser och drar lärdom

Hoppas beslutsfattarna läser och drar lärdom

Svedahl optimistisk inför valet: "Liberalerna klättrar"

Svedahl optimistisk inför valet: "Liberalerna klättrar"
Visa fler