Det behövs inga nya skatter - staten ska prioritera

Vi ser hur staten och regionerna vräker ut skattemedel på byråkrati samtidigt som det blir allt mindre pengar över till dom som ska se till att verksamheterna fungerar!

Finansminister Mikael Damberg (S) får kritik av debattören på grund av talet om "beredskapsskatt" för det militära försvaret. En "bluff" enligt debattören från SD.

Finansminister Mikael Damberg (S) får kritik av debattören på grund av talet om "beredskapsskatt" för det militära försvaret. En "bluff" enligt debattören från SD.

Foto: Sanna Orneklint

Debatt2022-08-28 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När statsminister Magdalena Andersson och finansminister Mikael Damberg föreslår en extra "beredskapsskatt" så är det inte utan att man undrar varför? 

Man säger att denna nya skatt ska bidra till den höjda försvarsbudgeten, vilken ett besked från i våras ska höjas med 42 miljarder kronor. 

"Beredskapsskatten" ska enligt regeringen bara betalas av personer med de absolut högsta inkomsterna. 

Sanningen är ju att vi redan har en sådan skatt, nämligen den statliga inkomstskatten, skatteintäkterna från denna skatt uppgår nu 2022 till 55 miljarder kronor. 

För inkomståret 2022 finns det endast en skiktgräns och den är 540 700 kronor. 

På inkomster över denna gräns får man betala statlig inkomstskatt med 20 procent. 

Enligt tidningen "Norra Skåne" så är "beredskapsskatten" en bluff! Den gröna och liberala tidningens ledarsida påminner om att:

"Det finns nämligen inga öronmärkta skatter i det svenska skattesystemet, och staten har ingen brist på pengar däremot på prioriteringar. Det existerar inte någon särskild skolskatt, universitetsskatt, sjukvårdsskatt, polisskatt eller barnomsorgsskatt. Så varför skulle då just försvaret nu behöva en egen speciell skatt?"

Det svenska skattetrycket på 42,5 procent är ett av de högsta i världen, och det saknas sannerligen inte utgifter att spara in på! 

I år uppgår tillexempel det svenska internationella biståndet till 50 miljarder kronor. 

Vill man så kan man därför hävda att den svenska staten varje år i princip ger bort hela dom samlade skatteintäkterna från den statliga inkomstskatten till främmande länder! 

Utöver detta så betalas cirka 16 miljarder kronor ut i in blanco till olika internationella organisationer, främst FN. 

För något år sedan så hävdade även Sidas generaldirektör Carin Jämtin (S) att det var en "utmaning" att göra sig av med alla biståndspengar!

En annan statlig megautgift är kostnaderna för integrationen vilken enligt Svenskt Näringsliv beräknas uppgå till 270 miljarder kronor per år. Svenskt Näringsliv skriver i sin rapport: "Sveriges utanförskap kostar samhället minst 270 miljarder kronor årligen bara i direkta transfereringar och uteblivna skatter. När personer går från utanförskap till självförsörjning frigörs resurser för att exempelvis anställa nya undersköterskor, lärare och poliser."

Annat att se över är statens utgifter för felaktiga utbetalningar ur våra välfärdssystem vilka uppskattas till 18 miljarder kronor per år?

Hälften av dessa utbetalningar beräknas bero på medvetet fusk!

Mer att ta in är det faktum att mellan 2006 - 2019 ökade antalet statliga tjänstemän som arbetar med kommunikation och information med 46 procent, tusen och åter tusen tjänstemän avlönas av oss skattebetalare för att informera och kommunicera med medborgarna. 

Bara på Lunds universitet fanns 2019 hela 130 personer anställda inom kommunikation. 

I en granskning av byråkratiseringen inom vården i Svenska Dagbladet vid årsskiftet framgick det att rekryteringen av kontorspersonal hade ökat exceptionellt mycket i jämförelse med antalet personer inom den faktiska vården. 

På område efter område så ser vi hur staten och regionerna vräker ut våra skattemedel på ren byråkrati, detta samtidigt som det blir allt mindre pengar över till dom som på golvet ska se till att verksamheterna fungerar! Vad vi behöver är nya prioriteringar, inte nya och fler skatter!