Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det behövs fler djur och bönder i Sverige

Ekosystemtjänster är ett svårt ord men funktionen är otroligt viktig.

Dagens debattskribent är mjölkbonde i Östergötland. Därför dessa bilder på några mjölkkor.

Dagens debattskribent är mjölkbonde i Östergötland. Därför dessa bilder på några mjölkkor.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2020-01-30 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är alla produkter och tjänster som naturens ekosystem ger människan, t ex pollinering, naturlig vattenreglering och naturupplevelser är några exempel. Det kallas ekosystemtjänster för att de är beroende av naturens ekosystem. Om inte ekosystemen skyddas så blir klimatkampen omöjlig att vinna. Dessa debattörer är överens om att betande kossor är avgörande för att säkra den biologiska mångfalden och arterna i Sverige. Andra debattörer har lyft fram hur näringstät mjölken är i förhållande till klimatbelastningen. Det är nog första gången som debatten i media har lyft de positiva effekterna av mjölkproduktion. Som mjölkbonde måste jag säga att det har varit lite av en revansch. Med detta sagt så är det givetvis otroligt viktigt att fortsätta arbetet med att sänka de klimatbelastande utsläppen som är oundvikliga vid all livsmedelsproduktion. 

Jag är mjölkbonde och driver en gård här i Östergötland. Vi har nu gjort de omfattande klimatberäkningar som Arla har infört. Beräkningarna inkluderar allt från det foder kossorna äter, gödningsmedel, gödselhantering till t ex elförbrukning på gården. Resultatet är jag stolt över! Min gårds CO2e per kilo mjölk är långt under hälften av genomsnittet av mjölk producerad i världen. Det som är bra med klimatberäkningarna är också att det visar hur vi på gården kan arbeta för att ytterligare sänka klimatutsläppen. Arlas mål är att minska klimatutsläppen med 30 procent till år 2030 och bli klimat netto noll år 2045 i Sverige. 

Det behövs fler bönder som driver mjölkgårdar i Sverige. Både för att säkra ekosystemtjänsterna och för att producera mer mat. Den totala mjölkproduktionen (inte bara Arlas) har minskat i Sverige de senaste 20 åren med ungefär 10 procent. I Sverige så har befolkningen under samma period ökat med ungefär 1,2 miljoner människor. Totalt importeras ungefär 45 procent av de mejerivaror som säljs i Sverige och den totala svenska importen ökar år från år medan exporten ligger på en konstant nivå. Det behövs ökad livsmedelsproduktion eftersom befolkningen växer. Och då behövs det bönder som vågar investera i sina gårdar i Sverige. 

Min uppmaning är att komma ihåg de positiva delarna av mjölkproduktionen. Jag avslutar som generaldirektören för Jordbruksverket: Sverige har plats för fler djur och svensk mjölkproduktion som är jordbrukets ryggrad och en av de mest klimatvänliga i världen. Det är jag stolt över.