År 2021 trädde en ny lag om kontanter i kraft. Lagens syfte var att det inte skulle bli någon försämring i svenskarnas tillgång till kontanter jämfört med år 2017. Samtidigt har Bankomat sedan lagen trädde i kraft stadigt minskat antalet kontantautomater runtom i landet.
Nu kanske läsaren undrar hur en lag som ska säkra människors tillgång till kontanter inte leder till att antalet uttagsautomater bibehålls. Det är en mycket relevant fråga.
Enligt lagen ska sex stora banker i Sverige se till att minst 99,7 procent av Sveriges invånare inte har längre än 25 kilometer från sin bostad till närmaste ställe att ta ut kontanter. Lagen säger alltså var automaterna ska finnas oavsett efterfrågan.
De sex banker som träffas av lagen köper uttagstjänsterna av Bankomat. Andra aktörer som erbjuder kontantuttag, exempelvis ICA-butiker, bidrar också till att lagen uppfylls. Bankomat arbetar dock för att bankerna under 2025 ska kunna uppfylla lagen oberoende av andra aktörer.
Så här har Bankomats utbud av kontantautomater och antalet uttag utvecklats från 2017 fram till i dag:
● Antalet automater har minskat från 1 940 till 1 210. I Östergötland har antalet automater minskat från 87 till 55.
● Antalet uttag har minskat från 91 miljoner till 34 miljoner.
● Antal uttag i en genomsnittlig automat har minskat från 3 900 per månad till 2 300 per månad.
● Antalet orter där Bankomat har automater har ökat från 530 till 600.
● Andelen människor som har kortare än 25 kilometer från sin bostad till en av Bankomats automater har ökat med drygt 66 000 personer, från 98,84 procent till 99,47 procent.
Att vi minskar antalet automater beror på att allt fler människor allt oftare väljer att betala digitalt i stället för med kontanter. När efterfrågan på kontanter minskar anpassar vi vår service utifrån det.
Att vi har automater på fler orter är skälet till att vi ändå når högre laguppfyllnad. Lagens täckningskrav innebär att vi måste sprida ut automater utifrån var människor bor.
Lagen är dock så trubbigt utformad att Bankomat behöver placera automater på platser utan någon större efterfrågan. Detta för med sig stora kostnader utan att det leder till någon annan samhällsnytta än att uppnå ett geografiskt mått.
Det bästa för samhället och svenskarna vore i stället att lagen möjliggjorde för Bankomat och andra aktörer att anpassa placeringen av uttagspunkter utifrån var kontanter används, vilket ofta är i samhällskärnor eller köpcentrum.
Just nu pågår en utredning som har i uppdrag av regeringen att lägga fram förslag om kontanthanteringen i samhället. Uppdraget ska redovisas senast den 31 december i år. Förhoppningsvis får vi då se förslag om ändringar av kontantlagen.
Lagen hindrar oss att öppna bankomater där folk vill ha dem
Till vänster i bild regeringskansliet Rosenbad, till höger i bild riksdagshuset på Helgeandsholmen. Debattören önskar att politikerna i riksdagen och regeringen ska samla ihop sig och besluta om en ny och bättre kontantlag.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.