Vårdförbundet Östergötland organiserar 5400 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor och vi är viktiga nyckelspelare på arenan hälso- och sjukvården. Medlemmarna är yrkesskickliga, kunniga, engagerade och brinner för arbetet, för patienterna och för kollegorna och tar ett stort samhällsansvar. Vi är vården.
Vårdförbundet Östergötland ser medlemmar som år efter år tänjer sig åt alla håll och kanter för sina kollegor, för arbetsgivaren och framför allt för patienterna, medborgarna. Vi tar på oss fler arbetsuppgifter med dålig ersättning, arbetar övertid för att hinna med i en allt mer pressad situation. Vi vill inte se fler medlemmar som inte orkar arbeta heltid utan väljer att gå ner i tid, eller som blir sjukskrivna på grund av alla stress, inte minst samvetsstress. Vi vill se villkor för att hållbart yrkesliv. Tills vi är 69 år? För detta krävs vila och återhämtning.
Chefsmedlemmarna är en viktig medlemsgrupp. I Östergötland har vi ett väl fungerande chefsnätverk som finner stort stöd i varandra. Även här går utvecklingen åt samma håll som resten av våra medlemmar vittnar om. En hög arbetsbelastning, alldeles för stora medarbetargrupper att ha ansvar för och dåliga förutsättningar att klara sitt uppdrag. Cheferna släcker bränder och löser bemanning och schema. Att driva utvecklings- och förbättringsarbeten med en ständig omsättning på chefer, medarbetare och krav uppifrån på effektiviseringar och nya organisationer blir ohållbart. Hållbart yrkesliv? Nej. Vad händer med all kompetens och erfarenhet ute i vården? Vi måste få utvecklas i våra olika professioner och specialiseringar för att kunna driva vården framåt. Vi vet att hög kunskapsnivå och kompetens leder till mindre sjuklighet och dödlighet.
Majoriteten av Vårdförbundets medlemmar är kvinnor och alla i vår grupp drabbas av den snedfördelade lönebilden som finns i samhället och som drabbar kvinnodominerade yrken. Arbetsgivarna måste lägga resurser på en löneutveckling som ger en livslön lika hög som den i likvärdiga mansdominerade yrken. Dålig löneutveckling i kombination med ohållbar arbetsmiljö som leder till att många inte orkar arbeta heltid leder till usel pension. Vi ska inte vara fattigpensionärer när vi går i pension. För oss är nycklarna självklara: villkor för ett hållbart yrkesliv samt en jämställd livslön.
Hälso- och sjukvården behöver erfarna, kompetenta medarbetare. Vi är de medarbetarna. Vi är vården.