Det är lönsamt för samhället med utbildade föräldrar

En pilot måste ha en ordentlig utbildning för att få flyga ett flygplan till en säker landning, men föräldrar behöver ingen utbildning alls för att för att få barn att landa rätt här i livet. Detta är det hög tid att ändra på!

Debatt 19 februari 2023 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är föräldrarna som har den viktiga uppgiften att uppfostra barnet till den människa som barnet blir i vuxen ålder. Inte skolan eller samhället, uppfostran är föräldrarnas ansvar.

En pilot måste ha en ordentlig utbildning för att få flyga ett flygplan till en säker landning, men föräldrar behöver ingen utbildning alls för att för att få barn att landa rätt här i livet. Detta är det hög tid att ändra på! 

Felfria barn finns inte.

 Många föräldrar tror deras barn aldrig gör något fel. Det förekommer ofta att när ett barn blivit tillrättavisat i skolan blir läraren anmäld för kränkning av barnet, vilket resulterar i värsta fall att läraren åtalas. Respekt för lärare från föräldrar och från skolledningen är av nöden tvunget.

Föräldrarutbildning

Vi vet genom forskningen att det är tre viktiga punkter som kan avgöra om vi ”ramlar ur spår eller mår dåligt”. 1.  Arv, prägling, gener, 2. Vår livssituation 3. Det vi ägnar oss åt dagligen., som växer, förstärks, och befästs.

 Det är attityder hos föräldrarna som dagligen påverkar barnen och de präglas till samma inställningar. Har föräldrarna dålig attityd till skolan, om vad är rätt och fel, respekt för polisen, lagar, så präglas barnen till samma inställning.

 För att komma tillrätta med detta finns det inga ”kvick fix”  Attityder är svårt att ändra på, men det går! Det kommer att ta minst 10-15 år innan det blir resultat och utbildningen bör starta redan vid graviditeten och fortlöpande vartannat år i takt med barnets utveckling. 

 Det måste starta med de barn som nu växer upp. Utbildningens syfte är att få föräldrarna medvetna om att det är deras attityd som präglas över till barnen och som de har med sig det hela livet. 

Kursens skall innehålla, respekt för lärare, skolan, lag och ordning, vikten av utbildning, regler, i hemmet, skärmtider, risker med knark, utegångstider, signaler, m.m. Föräldrarna måste själva ha dessa kunskapen och attityder för att kunna förmedla den vidare. Vikten av gemensamma måltider; det är då dagliga viktiga händelser diskuteras och då viktiga attityder hos barnet stadsfästs., 

En ungdom som har kommit efter i skolan eller hamnat i fel sällskap, kommit snett i allmänhet kostar samhället miljontals kronor per år.

Signaler.

När barnen är i 13-14års åldern kan det vara för sent i varje fall svårare att ändra attityd. Föräldrarna måste lära sig att tolka de signaler som barnen sänder ut i tid.  Narkotika , missbruk, umgänge, , spelmissbruk, mobbning, kriminella gäng, respekt för äldre, med mera, Då går det att göra något åt det i tid om man vet var hjälp finns att få.

Motivation

Hur skall man få föräldrarna att gå på utbildning när det redan nu är ganska glest på ett vanligt föräldramöte? Varje ungdom som kommit snett i livet kostar samhället miljontals kr per år därför är det en mycket bra affär för samhället att satsa på en betald föräldrarutbildning. 

Kunskapskontroll efter varje utbildningstillfälle

Efter varje kurs skall ett skriftligt prov ske och de som klarar provet blir belönad med ett belopp, så stort att de blir ordentligt motiverade att gå denna utbildning.

Det krävs ordentlig marknadsföring, engagerade föredragshållare samt en helhjärtad insats från myndigheterna, 

Annars kan man låta bli. Punkt! 

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa