I Folkbladet (18 juni) ställer Per-Olov Strandberg samt Catharina Roos ett antal frågor som jag gärna svarar på. Min utgångspunkt är att världen står inför en genomgripande och brådskande omställning. Jag hoppas att vi är eniga om att elektrifiering och utbyggnad av förnybar elproduktion är viktiga nycklar. Vindkraft byggs för att motverka klimatförändringen. Det är klimatförändringen, inte vindkraften, som hotar den biologiska mångfalden. Vindkraften har, i jämförelse med många andra kraftslag, mycket liten negativ miljöpåverkan. Kunskapen om vindkraftens påverkan har utvecklats under lång tid och det tillförs ny kunskap kontinuerligt.
Enligt Naturvårdsverket och Energimyndigheten kan utbyggnad av vindkraft ersätta fossila bränslen och kärnkraft och därmed bidra positivt till ett stort antal miljökvalitetsmål. Jag är stolt över att Sverige som första land i världen 2017 antog ett klimatpolitiskt ramverk baserat på Miljömålsberedningens förslag, som alla riksdagspartier utom SD stod bakom. Ramverkets klimatmål innebär att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.
Det är glädjande att Sveriges höga energi- och klimatpolitiska ambitioner har resulterat i ett stort antal förslag/regelförändringar, till exempel:
Klimaträttsutredningens delbetänkande En klimatanpassad miljöbalk för samtiden och framtiden föreslår att klimatperspektivet ska tydliggöras i miljöbalkens portalparagraf.
Utredningen En rättssäker vindkraftsprövning har lämnat sitt betänkande Här föreslås att ”kommunala vetot justeras så att lokaliseringsbesked lämnas tidigt och kan överklagas. Även Artskyddsförordningen och Tidsfristerna för myndigheterna är under utredning.
Avslutningsvis något om ljud från vindkraftverk. I Naturvårdsverkets vägledning för buller sägs att risken för ohälsa orsakat av infraljud från vindkraftverk är mycket låg och att det saknas bevis för negativa hälsoeffekter orsakat av infraljud från vindkraftverk. Enligt Naturvårdsverket är vindkraftsbuller ett relativt litet problem i Sverige - i förhållande till hur många som berörs av annat buller, t.ex vägtrafik. Värt att notera att riktvärdet för vindkraftsbuller är satt på en nivå som ger upphov till en lägre risk för negativa hälsoeffekter än de riktvärden som finns för trafikbuller. För min del avslutar jag i och med detta inlägg denna tidningsdebatt, men ställer gärna upp på en träff. Där vi diskuterar hur vi lokalt kan hjälpa till att lösa klimatkrisen.