Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det är inte längre trovärdigt

Sophia Jarl hoppas på stöd från Norrköpingsborna för en politik som prioriterar de människor som redan bor här.

Sophia Jarl hoppas på stöd från Norrköpingsborna för en politik som prioriterar de människor som redan bor här.

Foto: Malin Singelsö

Debatt2018-08-22 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag är de tre stora partierna överens om de breda penseldragen i svensk migrationspolitik. Både S och M har närmat sig SD och vill numera begränsa flyktingmottagandet. Att påstå att SD:s tidiga kritik mot den svenska migrationspolitiken varit enbart felaktig är inte längre trovärdigt.

Under förra valrörelsen hade de då två största partierna en retorik som byggde på att SD och deras väljare skulle marginaliseras genom uteslutning. Låt oss vara ense om att den taktiken har varit mindre framgångsrik för att uppnå att minskat väljarstöd för detta parti. SD har sedan förra valet befäst sin ställning alltmer utbrett i alla samhällsgrupper. Trots en samhällsutveckling där många av Sveriges invånare idag känner en stor oro för hur mycket välfärden ska kunna räcka till fortsätter företrädare i alla partier, inklusive mitt eget, att bortse från sprängkraften i dessa frågor.

Idag upplever många invånare i Norrköping att kommunens skolor och äldreomsorg inte getts politiska förutsättningar att kunna möta invånarnas behov. Detta samtidigt som Norrköping tagit emot ett stort antal asylsökande och nyanlända. Fortfarande finns det politiska företrädare som hävdar att en diskussion där dessa två problembilder synliggörs samtidigt klyver vårt samhälle och ställer grupper mot varandra. Men jag vill påstå att motsättningarna istället uppstår när svenska medborgare upplever att välfärden inte möter deras förväntningar. Då är det helt naturligt att ifrågasätta hur den kommun man bor i ska kunna ta emot ännu fler asylsökande och nyanlända. Det är således inte diskussionen eller denna artikel i sig som ställer grupper mot varandra - det är den oförmåga politiken har haft att göra nödvändiga prioriteringar.

Jag har tröttnat på att ständigt få höra att jag söker stöd hos SD när jag vill debattera Norrköpings verkliga utmaningar. Jag vill inte prioritera att fler asylsökande och nyanlända kommer till Norrköping utifrån den höga arbetslöshet och det stora mottagandet kommunen redan haft men det innebär inte att jag delar SD: s hela världsbild. Jag hoppas att väljarnas stöd ger Norrköping en politisk majoritet som vågar prioritera de människor som redan idag är kommunens ansvar.