Det är faktiskt inte maktelitens fel!

LO: s nyliga rapport visar att den genomsnittliga lönen för en vd på ett svenskt storföretag nu motsvarar 65 industriarbetarlöner.

Debatt 22 juni 2022 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Under många år har banker och företag kunnat skörda stora vinster och utdelningar till sina aktieägare, för att inte tala om ägarnas förtjänster på aktieförsäljningar. Det handlar om hundratals miljarder kronor. Därtill hör man ständigt klagomål om storföretags påverkan på politikerbeslut genom lobbying och utbredd manipulering genom reklam. Men är dessa problem verkligen maktelitens fel? Nej, menar jag! Människor har svårt att förstå och erkänna att de själva är orsaken till alla dessa problem. 

Medborgare är politiska väljare, opinionsbildare, konsumenter, investerare och ibland politiker. Om den allmänna visdomen hade varit högre i befolkningen skulle makteliten aldrig ha kunnat kontrollera ekonomin och våra liv i nuvarande omfattning. Ingen reklam, sensationsjournalistik eller falska nyheter lurar människor med hög visdom. Vad borde medborgarna göra? De borde rösta på politiker som ärligt och kompetent kan visa hur visheten i samhället kan utvecklas. Det innebär inte indoktrinering eller främst kunskapshöjning, utan utveckling av den inre infrastruktur i form av olika färdigheter som gör oss klokare, exempelvis helhetssyn, kritisk analys, inre ledarskap, empati och kreativitet. För att hela befolkningen skall få möjlighet till denna livslånga aktivitet krävs genomgripande reformer i samhället. Sluta därför att klaga på makteliten och använd istället valsedeln, eller varför inte starta ett nytt politiskt parti som fokuserar vishetsutveckling!

 

 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Debatt: Hallå Norrköpingspolitiker - vill ni bli omvalda?

Hallå Norrköpingspolitiker - vill ni bli omvalda?

Debatt: Du betalar mer än hälften av din lön i skatt

Du betalar mer än hälften av din lön i skatt

Karl-Göran Biörsmark till minne

Karl-Göran Biörsmark till minne

Saknaden av Karl-Göran Biörsmark är oändligt stor

Saknaden av Karl-Göran Biörsmark är oändligt stor