Medan normkritik blivit ett debattämne bland intellektuella breder normlösheten ut sig bland kriminella. Normlösheten borde vara den hetaste normen att diskutera. Samhället hukar medan gängen skjuter vilt på varandra och ju mer våldet eskalerar desto brutalare skjutningar. Åklagaren Thomas Ahlstrand i Göteborg har ett aktuellt exempel på hänsynslösheten och normupplösningen från stadsdelen Biskopsgården. Den åtalade förklarar varför han skjutit andra än de som skotten varit avsedda för med orden: De ska inte vara där. Med andra ord får de skylla sig själva för att de varit på fel plats vid fel tillfälle.
Skjutningarna i våra storstäder handlar om unga människor i krig med varandra. Beväpnade män som åker omkring stridsberedda. Ångestfyllda, rädda, stressade och inte sällan laddade med känslomässigt avtrubbande droger. De skjuter sådana som de upplever som konkurrenter eller som de blivit kränkta av. Förvirrade, vilsna och ensamma söker de omedelbar tillfredsställelse. Men utan normer saknar gängkriminella gränser för sin våldsutlevelse. Skjutningarna är inte begränsade till en uppgörelse mellan kriminella gäng. Det är ett öppet krig mot vårt demokratiska samhälle.
Den växande kriminaliteten har till och med drabbat en förskola i Malmö, där hotar knarklangare föräldrar som ska hämta sina barn. Förskolans verksamhet har tvingats flytta utomhus på eftermiddagarna för att den “stör” droghandeln. Värnhemsskolan, en gymnasieskola i samma stad, ligger också i ett kriminellt belastat område. Rektorn tvingades nyligen stänga skolan efter storbråk och slagsmål. 1300 elever blev utan undervisning.
Polisen får orättvist skulden för att man släpper de kriminella för snabbt. Det är inte polisens fel att de boende i utsatta områden ser de nyss häktade på fri fot och igång igen med sin yrkeskriminella verksamhet. Domstolarna går inte i takt med polisen. Det ger många poliser en känsla av meningslöshet och får dem att säga upp sig.
Den yrkesmässiga brottsligheten går allt längre ner i åldrarna och straffrabatter utdelas snarare än straff för ungdomar mellan 16 och 23 år. Nu signalerar Anders Ygeman att straffen för vapenbrott ska skärpas och ge fängelse även för unga brottslingar. Samtidigt diskuterar de intellektuella normkritik istället för att rikta kritiken mot den normlöshet som hotar vårt demokratiska samhälle.