Det är dags för Sverige att bli en fullvärdig och stark medlem

I en allvarlig tid, i en orolig omvärld, är vår gemenskap viktigare än någonsin. Med ett starkare Europa får vi ett starkare Sverige.

Johanna Wyckman är östgötsk kandidat för Liberalerna i EU-valet som avgörs på söndag.

Johanna Wyckman är östgötsk kandidat för Liberalerna i EU-valet som avgörs på söndag.

Foto: Martina Gradian

Debatt2024-06-06 08:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EU är grunden för det samarbete som hållit ihop Europa i mer än 70 år. Liberalerna är det enda parti som tydligt tar ställning för att fördjupa frihetsprojektet EU. Det gör vi eftersom samarbete i Europa är vägen framåt för att försvara vår frihet idag och i framtiden.

Europa står inför flera stora hot. Putins brutala anfallskrig mot Ukraina hotar hela Europas fred och frihet. Politiska krafter underminerar aborträtten och rättsstaten. Gängkriminalitet härjar urskillningslöst mot oskyldiga. Ändå finns det partier som inte vill se ett fördjupat samarbete, eller som i värsta fall vill lämna EU. 

Europas viktigaste uppgift just nu är att fortsätta stötta de ukrainska frihetskämparna med vapen och pengar fram till dess att den sista ryska soldaten lämnat ukrainsk mark. Sanktionerna mot Ryssland ska skärpas, och vi måste se till att Ungern eller något annat land inte ensamt kan stoppa fortsatt EU-stöd till Ukraina.

Europa ska inte vara ett gängparadis där svenska gängledare kan gömma sig på spanska solkusten och beställa brott. Liberalerna vill inrätta en gemensam Europa-polis med vassare verktyg och gemensamma åklagare med utökade mandat.

Det är bara genom ännu tätare EU-samarbete som vi kan ta oss an klimatkrisen och minska utsläppen både i transportsektorn och industrin. Därför knyts den svenska klimatpolitiken nu samman med resten av Europa. Med skarpare utsläppskrav och utbyggd kärnkraft i hela Europa kan vi skapa nya, gröna jobb i en ekonomi som växer - och EU bli världsledande på grön teknik och klimatomställning. När högerpopulister försöker stoppa den gröna omställningen och vänstern talar om nerväxt - då vill Liberalerna växla upp klimatarbetet i hela Europa.

Europasamarbetet bygger på våra gemensamma liberala värderingar, men i delar av EU är friheten hotad. Vi behöver ge EU skarpare verktyg för att säkerställa att medlemsländer som inte respekterar våra gemensamma värden alltid möts av tydliga konsekvenser. Olika stöd från EU måste snabbare kunna dras in när ett land kränker rättsstaten eller mänskliga rättigheter. Vi vill också att rätten till fri abort grundlagsskyddas i hela EU, så att alla Europas kvinnor ska ha rätt till lagliga, säkra och lättillgängliga aborter.

Liberalerna vill se ett starkt EU som står samlat, där Sverige är fullvärdig medlem med euron som valuta. Eurosamarbetet stärker vår europeiska gemenskap och svenskarnas plånböcker, samtidigt som vi ökar Sveriges inflytande i EU.

Vår säkerhet, klimathotet och konkurrenskraften kräver ett starkare EU-samarbete. Vårt budskap är allvarligt – men hoppfullt. Ensam är inte stark. I en allvarlig tid, i en orolig omvärld, är vår gemenskap viktigare än någonsin. Med ett starkare Europa får vi ett starkare Sverige.