I Sverige serveras varje dag cirka 3 miljoner måltider i vård, skola och äldreomsorg. Det är viktigt att den maten är både hälsosam och producerad utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Måltiderna kan fylla en viktig funktion för att öka intresset för hållbara livsmedel och för att äta hälsosamt. Ökad kunskap om sambandet mellan mat, hälsa, klimat och miljö kan ge mer kvalitetsmedvetna konsumenter, bättre matvanor och bidra till ett långsiktigt hållbart svenskt jordbruk. Livsmedelsproduktionen spelar en avgörande roll för att lösa globala utmaningar som klimatkrisen, minskad artrikedom och spridning av miljögifter. Det är dags för alla kommuner i Östergötland att ställa högre krav på ekologisk mat i förskolor, skolor och äldreomsorgen – för barnens, de äldres och miljöns skull.
Det är dags att ställa högre krav
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.