Regeringens enögda fokus på kärnkraft försenar och fördyrar

I valrörelsen lovade Tidöpartierna att ny kärnkraft skulle byggas utan statliga stöd, ge lägre elpriser och lösa alla klimatutmaningar.

Robert Nordman är oppositionsråd för Miljöpartiet i Norrköping. Tillsammans med sina rikspolitiska partikollegor Daniel Helldén och Linus Lakso vill att regeringen här och nu ska satsa på "stabil grön baskraft" istället för på kärnkraft i en osäker framtid.

Robert Nordman är oppositionsråd för Miljöpartiet i Norrköping. Tillsammans med sina rikspolitiska partikollegor Daniel Helldén och Linus Lakso vill att regeringen här och nu ska satsa på "stabil grön baskraft" istället för på kärnkraft i en osäker framtid.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Debatt2024-10-03 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Halvvägs genom mandatperioden är inget kärnkraftsbolag i närheten av ett investeringsbeslut. En färsk utredning visar svart på vitt att ny kärnkraft blir ett slukhål för skattebetalarnas pengar. Tidöregeringens reaktorer går inte att bygga utan gigantiska statliga subventioner. 

Utredningen föreslår att staten ska gå in med flera hundra miljarder enbart för att få nya reaktorer på plats. Man räknar optimistiskt med att de ska kosta 100 miljarder kronor styck att bygga. Kostnaden för ett pågående reaktorbygge vid i Storbritannien beräknas istället landa på över 300 miljarder per reaktor.

Prognoser spår ett elpris om cirka 40-60 öre per kWh kommande decennier. Utredningen föreslår däremot att staten ska ge kärnkraftsbolag ett garantipris på minst 80 öre, i fyrtio år. Elkunderna ska stå för mellanskillnaden genom en skatt som läggs på elräkningen. Varje månad. I fyrtio år.

Regeringen påstår att ny kärnkraft behövs för att klara klimatomställningen. Det stämmer inte. Tvärtom gör kärnkraftens långa byggtider och höga elkostnader att elektrifieringen försenas. Näringslivet behöver mer billig grön el nu för att ställa om. Det är bara förnybart som kan leverera det. Industriföreträdare konstaterar att deras behov av el till 2030 och regeringens fokus på 2045 inte går ihop. Det är välkommet att fler nu synar regeringens bluff.

Med samma ögon måste vi se på frågor om så kallade små modulära reaktorer i vårt närområde: Marviken nära Norrköping, Motala eller Valdemarsvik. En teknik som kanske är redo att påbörjas först om ett tiotal år, och till okänd kostnad, kommer inte bidra till att lösa något problem. Förhoppningar distraherar från befintliga lösningar, och tjänar bara till att vilseleda väljarna.

Alternativet till ny kärnkraft är nämligen att bygga ut förnybar elproduktion och satsa på stabil grön baskraft. Ett förnybart elsystem blir både billigare och går snabbare att bygga ut, det konstaterar såväl forskare vid Chalmers som Svenska kraftnät.

Regeringens enögda fokus på kärnkraft försenar klimatomställningen och blir ofantligt dyrt för skattebetalarna. Regeringen borde istället fokusera på att ge kommuner rättvis ersättning för vindkraft och godkänna de vindkraftsansökningar som ligger på bordet. Vi har inte råd att vänta med omställningen till ett förnybart energisystem.