En välfungerande kompetensförsörjning i näringslivet är beroende av en välfungerande skola. Idag finns det stora skillnader i barn och ungdomars skolresultat. Var fjärde elev lämnar grundskolan utan fullständiga betyg och flera internationella mätningar som PISA och TIMSS visar att den svenska skolan har allvarliga kunskapsbrister.
7 av 10 företag har svårt att rekrytera i Östergötland, enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. Samtidigt misslyckas många rekryteringsförsök. Svårigheterna att rekrytera beror enligt företagen framför allt på kompetensbristen. Kring hälften av företagen som har svårt att rekrytera svarar att orsaken till dessa svårigheter är att hitta personer med rätt utbildning.
Idag lämnar alltför många elever grundskolan med bristande läsförmåga, svaga matematikkunskaper och för låg gymnasiebehörighet. För att skapa goda förutsättningar för en fungerande kompetensförsörjning bör det första steget vara att så många som möjligt klarar sina utbildningar, både när det gäller teorifokuserade utbildningar men inte minst gymnasiala yrkesutbildningar. En avklarad skolgång ger individer grunden att stå på när de ska ut i arbetslivet. Arbetslösheten är absolut högst bland personer som saknar gymnasiekompetens.
En av de främsta utbildningsnivåerna som företagen eftersöker är personer som har läst gymnasiala yrkesutbildningar. I Östergötland uppger drygt hälften av företagen att de söker medarbetare som har läst gymnasiala yrkesprogram. Av dessa uppger hela 70 procent att det är ganska eller mycket svårt att rekrytera personer med denna kompetens.
Att var fjärde elev lämnar grundskolan utan fullständiga betyg är ett underkännande för den svenska skolan. För att få ordning på skolan krävs reformer för studiero och nolltolerans mot bristande trygghet, tydligare och mer kunskapsinriktade kurs- och läroplaner och en lärarutbildning med större fokus på ämneskunskaper. Det behövs dessutom bättre metoder för kunskapsmätning och externt rättade prov. Dessa reformer är avgörande för att säkerställa kvaliteten i skolan.
En välfungerande skola är avgörande för att företagen i Östergötland ska kunna rekrytera den kompetens de behöver och fortsätta växa och utvecklas.