Den feministiska revolutionen ska inte vara förgäves

För oss Centerkvinnor har jämställdhet och frihet inga landsgränser. Det som sker är inte bara en kamp för kvinnors rätt till liv och frihet utan främst en kamp för demokrati. Vi kräver att Sverige tar tydlig position för frihet och demokrati och markerar mot den brutala regimen.

Bilden är från en stöddemonstration i Stockholm för de kvinnr och flickor som står upp mot regimen i Iran.

Bilden är från en stöddemonstration i Stockholm för de kvinnr och flickor som står upp mot regimen i Iran.

Foto: Privat

Debatt2022-12-03 08:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har nu gått mer än två månader sedan Jina Amini, även omskriven som Masha Amini, mördades av iransk moralpolis efter att hon burit slöja på fel sätt. Mordet på Jina Amini blev startskottet på omfattande protester som mynnat ut i en feministisk revolution i Iran, en historisk händelse som borde få betydligt större utrymme i svenska medier än vad vi tyvärr kan se idag.

Kampen handlar i grund och botten om en vilja att kunna få välja själv över sitt liv, något som vi tar för självklart i Sverige men som så många kämpar för runt om i världen. Hundratals personer har skadats och dödats i protesterna och ännu fler riskerar att gå samma öde till mötes. Priset för att stå upp mot den förtryckande regimen är dyrt – trots det fortsätter den feministiska revolutionen.

För oss Centerkvinnor har jämställdhet och frihet inga landsgränser. Det som sker är inte bara en kamp för kvinnors rätt till liv och frihet utan främst en kamp för demokrati. Vi kräver att Sverige tar tydlig position för frihet och demokrati och markerar mot den brutala regimen som dödar de modiga människorna som står upp för det.

Låt inte den feministiska revolutionen vara förgäves. Vi har tagit ställning – och vi uppmanar regeringen att göra detsamma!