Skenande prisökningar till följd av inflationen har lämnat många hushållskassor ekande tomma. Allra värst drabbas familjer med små ekonomiska marginaler. Under perioder har barnfamiljer med bostadsbidrag tilldelats ett tillfälligt tilläggsbidrag, för att bättre klara av de ekonomiska utmaningarna. Tilläggsbidraget är ett viktigt stöd för ca 100 000 barnfamiljer i Sverige. Det är ett stöd som bidrar till ekonomisk trygghet och i vår mening, en självklarhet.
I höstbudgeten vill nu regeringen och Sverigedemokraterna sänka tilläggsbidraget för att under nästa år slopa det helt med motiveringen om en ”ekonomisk ljusning framöver”. Frågan är dock, en ekonomisk ljusning för vem? För 100 000 barnfamiljer kommer marginalerna vara fortsatt små, även om ett år. Inflationen må vara låg, men priserna är fortfarande höga. Regeringen och Sverigedemokraterna misslyckas i sin solskenshistoria, att se till tryggheten för de mest ekonomiskt utsatta.
Sedan kom förslaget från S om att bostadsbidraget ska permanentas, vilket är bra och något som Centerkvinnorna ställer sig bakom. Men S-kvinnor är fel ute när de dessutom vill höja barnbidrag och underhållsstöd. Vi som liberala feminister ser behovet av reformer som på mer träffsäkra sätt slår tillbaka mot barnfattigdomen, i vilken barn till ensamstående mödrar är överrepresenterade.
Ensamstående mammor är inte en homogen grupp, men de har historiskt sett hört till en av samhällets mest utsatta ekonomiska grupper. För att vidare minska den ekonomiska utsattheten behövs särskilda reformer för ensamstående mammor. Centerkvinnorna vill se att regeringen utreder och inför ett särskilt skatteavdrag för hushåll där det bor barn med en vuxen försörjare. Detta i synnerhet när regeringens förslag på skattesänkningar i slutänden lämnar 9 kronor kvar i plånboken hos låginkomsttagare.