Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De tar energi och innehåller kvicksilver–Dags att byta

Elpriserna skulle kunna halveras för alla om förbrukningen sänks med tio procent. Elbristen riskerar också att bli akut i vinter och såväl EU som Energimyndigheten uppmanar till gemensamma kraftansträngningar för att spara på el.

Här ser vi kasserade och utbytta lysrör. Men enligt debattören används fortfarande många gamla och energitjuvaktiga lysrör ute på skolorna i länet.

Här ser vi kasserade och utbytta lysrör. Men enligt debattören används fortfarande många gamla och energitjuvaktiga lysrör ute på skolorna i länet.

Foto: Rikard W Larsson

Debatt2022-11-06 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var tredje skola i Östra mellansverige har fortfarande inte bytt ut sina gamla, energislukande lysrör, trots att ett lagkrav på utfasning träder i kraft hösten 2023. Genom att byta till modern LED-belysning kan skolor i Östergötland klara vinterns skyhöga elpriser och samtidigt minska sin klimatpåverkan.

De höga elpriserna riskerar att slå hårt mot Östergötlands kommuner i vinter. Kommuner runt om i landet har varslat om minst dubbelt så höga kostnader för el. Sådana utgifter riskerar att leda till underskott i kommunens ekonomi, försämrad service och höjda skatter.

Många skolor ser nu därför över sin elanvändning för att stoppa de värsta energitjuvarna. Det kan handla om att sänka värmen på helger eller ge vaktmästare i uppdrag att släcka lampor i tomma lokaler. Sådana åtgärder är utmärkta sätt att undvika onödig användning av el.

Samtidigt är det viktigt att se över ljuskällorna i skolbyggnaderna, då de står för en märkbar del av elkonsumtionen. Moderna LED-lysrör förbrukar i genomsnitt 40 procent mindre energi än traditionella lysrör. I en medelstor skola med 700 traditionella lysrör, som lyser tio timmar om dagen under 200 skoldagar, skulle man spara cirka 35 000 kWh varje år genom att byta till LED-lysrör. Med ett snittpris på 3 kronor per kWh motsvarar det en återbetalningstid på 10 månader och 100 000 sparade kronor per år som i stället kan läggas på läromedel eller bra skolmat.

Men gamla lysrör utgör fortfarande en stor del av belysningen i landets skolor, enligt en kartläggning som vi på belysningsföretaget Aura Light har gjort. I Östra mellansverige, där Östergötlands skolor ingår, har var tredje skola ännu inte bytt ut sin belysning.

Bara var tredje skola i området uppger också att de planerar att byta belysning – trots att de snart är tvungna. Traditionella fluorescerande lysrör ska börja fasas ut nästa år, enligt EU-regler som syftar till att få bort de mest energikrävande produkterna.

Gamla lysrör slukar inte bara onödigt mycket energi, utan innehåller också kvicksilver. Genom att byta till LED-belysning kan länets skolor sänka sin elräkning, minska sin påverkan på klimat och miljö och frigöra pengar till annat. Eftersom det ändå snart måste göras finns få skäl att vänta, med vinterns höga elpriser runt hörnet.

Ett annat sätt för energimedvetna skolor i Östergötland är att installera armaturer med smart styrning av belysningen. Sådana system släcker ljuset när rummet är tomt eller dagsljuset räcker till ändå – ett enkelt sätt att inte lysa för kråkorna. En helt ny belysningsinstallation med smart styrning skulle kunna spara cirka 85 procent energi i ett klassrum. Bara sju av tio skolor i Östra mellansverige har ljusstyrning installerad, enligt vår kartläggning.

Elpriserna skulle kunna halveras för alla om förbrukningen sänks med tio procent. Det visar en studie från Energiforsk. Elbristen riskerar också att bli akut i vinter och såväl EU som Energimyndigheten uppmanar till gemensamma kraftansträngningar för att spara på el.

Att kartlägga energiförbrukningen i skolorna och snarast möjligt byta ut föråldrade lysrör är ett enkelt och effektivt sätt för Östergötlands kommuner att bidra. Det är bra för den kommunala kassan, för att mildra effekterna av energikrisen och för klimatet.