De som hjälper sjuka ska ha bra betalt

Hoppas inte våra fångar får bättre mat än vad som serveras på sjukhusen.

Det kan vara ensamt att ligga på sjukhus länge. Var en bättre medmänniska och hälsa på mer; det uppmanar insändarskribenten utifrån egna erfarenheter från Vrinnevisjukhuset.

Det kan vara ensamt att ligga på sjukhus länge. Var en bättre medmänniska och hälsa på mer; det uppmanar insändarskribenten utifrån egna erfarenheter från Vrinnevisjukhuset.

Foto: Sara Segraeus

Debatt2023-08-26 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk på att det är många som ligger på sjukhus och som väntar på behandling, röntgen, medicin med mera.Det kunde vara du.Vi vet inte vad som händer i framtiden med oss, med dig själv och dina nära och kära. Ta dig tid, gör ett besök, ta med en tidning och/eller något gott att äta. Att ligga ensam dag efter dag på en sjukhussal är inget som någon vill, även om personalen gör allt vad dom kan för att pyssla om dig. Så ring ett samtal och låt den på sjukhuset prata bort en stund, bry dig. Nästa gång kan det vara din lott att sakna kontakt. 

Det behövs ofta så lite för att muntra och pigga upp en sjuk vän eller släkting och göra tillvaron lite mer dräglig när man kanske ligger där med slangar över hela kroppen. Så lite behövs för att dagens ska gå fortare och för att rehabiliteringen ska bli bättre för patienten. Så gör något; var en bra medmänniskan i sjukdomens svåra tid. Och jag hoppas inte att våra fångar får bättre mat än vad som serveras på sjukhusen. Jag kan förstå att det är svårt att laga god och näringsrik mat, som fraktas långt och som ska vara billig.

Men maten ska ju framförallt göra patienten mätt så att han eller hon fortare blir frisk och bättre. Sjuksköterskor, läkare, med flera som arbetar inom vården ska ha bra betalt för att hjälpa alla sjuka. Och givetvis ska de ha gratis parkering, vilket dom flesta andra arbetsplatser med obekväma arbetstider och livsavgörande jobb har. Kort sagt; hög statusen för sjukvårdspersonalen för det är dom värda.