I ett debattinlägg den 3/2 i Folkbladet skriver liberalerna Nyamko Sabuni, Barbro Westerholm och Juno Blom om de höga dödstalen covid-19 orsakat inom äldreomsorgen. Det har krävts en pandemi för att de sedan länge kända missförhållandena i äldrevården på allvar ska uppmärksammas och mana till handling.
Regeringen är redan på gång med åtgärder, men ovan nämnda debattörer vill ändå med några förslag visa vilka förbättringar L tänker sig. Inte oväntat föreslås ett eget team, med i genomsnitt 8 ”omsorgsgivare” mot dagens 16, för alla äldre inom hemtjänsten. Därtill (som det i dagens LOV-system tycks finnas stort behov av) ska det finnas en fast vårdkontakt för alla som har hemtjänst.
Debattörerna upprörs särskilt över bristerna i den individuella läkarbedömningen som de betecknar som ”inte bara skamligt utan även ett lagbrott”. Den bristen ska avhjälpas med kommunalt i stället för som nu regionalt anställda läkare. Det framhålls även hur Coronakommissionen slår fast att regeringen misslyckats med att hantera pandemin inom äldreomsorgen. Men det nämns inte ord om de negativa effekterna av den vinstkarusell som snurrar inom vår äldrevård. Fast vi alla vet att de privata vårdbolagens strävan att maximera sina skattefinansierade vinster för utdelning till ägarna resulterar i att de snålar in på verksamheten. Vilket i sin tur leder till de brister som behöver åtgärdas för att få en anständig äldrevård med goda villkor för personalen. Borde man inte kräva att dessa miljonvinster kommer de äldre till godo? Att de används för tillräcklig utrustning, bättre utbildad personal och ett betydande minskat antal timanställda?
Det betonas i debattinlägget att ”en människa som levt ett långt liv därmed borde förtjäna samhällets respekt och omsorg”. Men att sälja ut vårdbehövande äldre till en vinstdrivande marknad måste ses som total renons på respekt och omsorg. Konkurrens och utslagning får råda i stället för samverkan och solidaritet. Vi ska tro att vi alla har ett fritt val för vårt eget bästa. Men med den fria etableringsrätten för privata skattefinansierade vårdbolag med rätt att obegränsat plocka ut vinster åt sina ägare är det deras fria urval för deras bästa som gäller. Det är inte människovärdigt. Vill vi ha en för alla respektfull omsorg och likvärdig äldrevård inom den gemensamma offentliga sektorn, då måste de privata vårdbolagens skattefinansierade vinstutdelning upphöra.