Därför tar vi fasta på hoppet om mod och respekt

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.

Många Norrköpingsbor slöt upp vid manifestationen på judiska begravningsplatsen då Förintelsens offer hedrades 2023.

Många Norrköpingsbor slöt upp vid manifestationen på judiska begravningsplatsen då Förintelsens offer hedrades 2023.

Foto: Sophia Jarl

Debatt2024-01-27 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just det datumet 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag i Sverige.

Forskningen visar att det fanns ca 42.000 arbets- eller förintelseläger i Europa under tiden för andra världskriget. Förhållandena i lägren var mänskligt nedbrytande och systematiken i dödandet ställer frågor om människans destruktiva krafter. Allt grundlagt av en motbjudande värdering av människor, där vissa inte hade något människovärde alls. Ideologin fick fäste i en tid fylld av ekonomiska och sociala utmaningar under påverkan även av politisk instabilitet. En tid som i vissa delar kanske kan påminna om likheter med vår egen. Men det är viktigt att framhålla att varje tid har sina egna utmaningar.  

Den absoluta grunden för ett demokratiskt samhälles överlevnad är dock hur vi ser på varandra som människor och hur vi uppträder mot varandra. Detta kan regleras i skrift, såsom till exempel i deklarationer eller lagar men det är alltid beroende av att vi som mänsklighet också håller och efterlever det som slås fast. Vi bör därför ständigt sträva efter att försvara demokratin och människovärdet och oförtröttligt hålla hoppet levande. Vi måste, trots hotbilder och händelser som skakar om tilliten till människans förmåga att vara god, ha modet att fortsätta tro på den inneboende mänskliga kraften att arbeta för samhällen byggda på medmänsklighet och respekt för varandra. 

Arrangemanget Demokrati- och människovärdedagar som pågår fram till 5 februari i Norrköping, tar därför fasta på hoppet: Hoppet om att det går.

Arbetet mot rasism, mot antisemitism och islamofobi, mot diskriminering men för tolerans och för mänskliga rättigheter, för demokrati och människovärde kommer att fortsätta. Globalt i hela världen, i Europa, i Sverige och även i vårt Norrköping. 

I kväll den 27 januari på Förintelsens minnesdag, lyfter vi i fackeltåget fram minnet av dem som förlorade sina liv genom nazisternas brott mot mänskligheten under andra världskriget. Judar, romer, homo-, bi- och transpersoner, personer med funktionsnedsättning, journalister, forskare och andra människor som kom i nazisternas väg mördades kallblodigt. Efterforskningar slår idag fast att minst 13 miljoner människor dödades och många fler utsattes för ett ohyggligt mänskligt lidande i döds, arbets- och koncentrationslägren. 

Det får aldrig hända igen!  I kväll minns vi alla offren och står upp för demokratin och människovärdet. Kom med i kväll!

Här ser vi Norrköpingsbor som går i fackeltåg mot den judiska begravningsplatsen vid en tidigare minnesdag.
Här ser vi Norrköpingsbor som går i fackeltåg mot den judiska begravningsplatsen vid en tidigare minnesdag.