Därför ska Ukraina ha de bästa vapnen

Förra veckan meddelade regeringen att Ukraina beviljas ett nytt stödpaket.

Debatt 22 november 2022 08:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Paketet innehåller inte artillerisystemet Archer, vilket Ukraina särskilt bett om. Statsminister Ulf Kristersson höll öppet för att det kan komma ifråga senare.

Archer är en 155 mm kanon monterad på ett lastbilschassi. Efter eldgivning, som gör att fienden kan lokalisera positionen, kan den köra undan inom 30 sekunder. Så snabbt hinner inte fienden lägga moteld. Archer har överlägsna chanser att överleva.

Med konventionell ammunition har den 30 km räckvidd, men når upp till 60 km med raketassisterade projektiler. Den kan använda styrbara projektiler, som ger synnerligen hög precision.

Archer representerar en helt ny generation av artilleri med högt stridsvärde. Såvitt jag vet har Sverige 48 stycken, vilket är få om vi skulle bli anfallna. Därför har Ukrainas begäran hittills avslagits. Men det anser jag är kortsynt.

Den viktigaste funktionen av våra vapensystem är inte att skjuta sönder fiender. Det viktigaste är att imponera på tänkbara fiender, så att de inte vågar anfalla. Vapnens viktigaste funktion är att förhindra krig! 

Då är det kvaliteten som räknas. Antalen blir viktiga först när kriget börjat. Således har Archer nu en starkt avhållande verkan på varje potentiell fiende, vare sig vi har 24 eller 48 stycken. Nu har Putin så fullt upp med Ukraina att han knappast kan invadera Sverige inom överskådlig tid, en tid som blir längre om Ukraina kan strida effektivare med hjälp av Archer. 

Vår säkerhet förbättras alltså med kanonerna i aktion i Ukraina istället för sysslolösa här hemma.

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa