Ni kan vara lugna–vi har inte släppt taget om familjedaghemmen

Ett exempel på att efterfrågan finns är att en ansökan inkommit från Simonstorp. Det är mycket glädjande och vi hoppas att detta också ska inspirera fler föräldrar att få upp ögonen för detta alternativ.

KD: s kommunalråd Eva-Britt Sjöberg svarar idag tillsammans med ett par partikollegor på ett inlägg från Centerpartiets Christian Widlund och Emil Nilsson. Saken gäller familjedaghemmens fortsatta framtid i Norrköpings kommun.

KD: s kommunalråd Eva-Britt Sjöberg svarar idag tillsammans med ett par partikollegor på ett inlägg från Centerpartiets Christian Widlund och Emil Nilsson. Saken gäller familjedaghemmens fortsatta framtid i Norrköpings kommun.

Foto: Michael Bercu

Debatt2024-09-22 09:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi anser liksom Centerpartiets Christian Widlund och Emil Nilsson (Folkbladet 6 september) att en flexibel barnomsorg är avgörande för att kunna möta barns behov och familjers önskemål på bästa sätt. Och då är familjedaghem en viktig del av paletten. Kristdemokraterna anser att familjedaghemmen är viktiga framförallt utifrån en möjlighet för föräldrar att kunna välja ett alternativ som man tror är bäst för ens egna barn, med färre barn i gruppen och liten personalgrupp i en hemliknande miljö under förskoletiden.

Kristdemokraterna har under hela tiden vi varit med och styrt kommunen, dvs sedan 2014, värnat och drivit på för utveckling av verksamheten med pedagogisk omsorg, det som de flesta i dagligt tal benämner familjedaghem eller dagmamma. Det gläder oss att Centern fortfarande också är med på den linjen.

Under de mandatperioder vi styrde tillsammans med Socialdemokraterna upplevde vi oss väldigt motarbetade i frågan vilket gjorde det svårt att till och med nå ut med information om verksamheten till familjer. Det har alltid hävdats att familjedaghemmen kostar för mycket. Att inte verksamheten bär sig enligt de parametrar utbildningskontoret använder har flera orsaker. En orsak är att det de facto är mindre barngrupper än i ordinarie förskola. Men skulle verksamhet finnas inom förskolan med lika små barngrupper hade kostnaden sannolikt varit mycket högre för de grupperna. En annan orsak är att det finns för få familjedaghem och de som finns är så utspridda att den samverkan som skulle kunna ske och leda till samordningsvinster inte är möjlig.

Ingen tycker det är tråkigare än vi att det för tillfället inte finns något familjedaghem på Vikbolandet. Men då det i nuläget inte finns någon som visat intresse för att jobba i verksamheten, trots att tjänst varit utlyst vid flera tillfällen, så kan vi inte erbjuda familjedaghem på Vikbolandet i dagsläget. Även om nuvarande familjedaghem tyvärr upphör så kommer frågan att lyftas igen när någon visar intresse att driva verksamheten.

När det gäller verksamheten på Norr så är lokalerna utdömda av miljöskäl enligt kontoret, och det påverkar både familjedaghemmet och nattomsorgen som finns i nuvarande lokal. Det pågår en genomlysning av nattomsorgen. När den är klar och lokaler för nattomsorg är klarlagda så anser vi att det finns goda förutsättningar att även ha familjedaghem i dessa på dagtid. För att det ska vara möjligt behöver det dock finns en tydlig efterfrågan av denna form av barnomsorg.

Familjedaghemmens verksamhet har som sagt under lång tid behandlats styvmoderligt och fördelarna har inte tydliggjorts till föräldrar och kan definitivt vara en stor orsak till att det i dagsläget inte finns tillräcklig efterfrågan för att det ska kunna motivera en utveckling av verksamheten på fler platser i kommunen.

Kristdemokraterna har varit och är garanten för att verksamheten över huvud taget finns kvar. Just därför finns familjedaghemmen med i det nuvarande politiska programmet där ambitionen är att vi även ska utveckla verksamheten. För att en utveckling ska vara möjlig krävs dock en större efterfrågan än vad som visar sig just nu.

Ett exempel på att efterfrågan finns är att en ansökan inkommit från Simonstorp. Det är mycket glädjande och vi hoppas att detta också ska inspirera fler föräldrar att få upp ögonen för detta alternativ och ställa sig i kö för att på så sätt visa att underlag finns för utveckling.

Så vi kan lugna Christian Widlund och Emil Nilsson: Vi har inte släppt taget om detta viktiga alternativ som ger möjlighet till barnomsorg i liten grupp i familjär miljö.