Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Då var Norrköping en framstående skolstad

Florian Aranda är gruppledare för Sverigedemokraterna i Norrköping.

Florian Aranda är gruppledare för Sverigedemokraterna i Norrköping.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Debatt2021-01-04 09:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I slutet av 1800-talet var Norrköping en framstående och prisbelönt skolstad. Oskarsskolan från 1879 är en av dessa skolor som har bevarats till i dag. Norrköpings skolmuseum som nu ligger i skollokalerna, är det enda stora skolmuseet i Sverige. 1980 fattade Skolstyrelsen ett beslut om att tillsätta en arbetsgrupp för att arbeta med frågan att skapa ett skolmuseum. En stödförening bildades 1982 med uppgift att samla material. Den 14 november 1993 invigdes Norrköpings Skolmuseum av tidigare statsrådet Ragnar Edenman i samband med utställningen ”Klass efter klass, Folkskolan i Norrköping 150 år”.

Under årens lopp har olika slags undervisningsmaterial så som böcker, planscher med mera samlats in, av ideella krafter, så att museet idag har en samling som speglar svensk skolhistoria från 1700-talet och framåt. 

Museibesökare kan se och uppleva skolan, genom historien,  i en autentiskt miljö. Museet erbjuder, förutom guidade visningar också gammaldags lektioner för skolungdomar samt möjligheter till forskning med mera.

Museet har länge haft positiva besökssiffror med upp till tusentals besökare årligen. Verksamheten bedrivs ideellt och med verksamhetsstöd från Norrköpings kommun. 

Eftersom flera skolmuseer i Sverige lagts ner på senare tid så är det mycket angeläget att Norrköpings skolmuseum, med sina unika utställningsmöjligheter i en autentisk miljö, bevaras för framtiden. Hur Norrköpings kommun, tillsammans med staten, kan bidra till att så sker bör därför utredas. Det finns många skäl till att Sverige ska ha ett museum som kan visa skolhistoria både nu och i framtiden.

Oscarsskolan ska renoveras. Kommunen behöver lokalerna till skolverksamhet och har därför sagt upp kontraktet för skolmuseets stödförening, som sköter museet.

Kultur- och fritidsnämnden ser då ingen anledning till att ge föreningen i uppdrag att fortsätta med sin verksamhet.

Sverigedemokraterna är emot ett sådant beslut som skulle innebära en avveckling av en viktig del av Norrköpings och Sveriges skolhistoria.

Riksdagsledamot Jonas Andersson(SD), som sitter i Östgötabänken, har motionerat i Riksdagen, som en enskild motion, om att staten ska ta över ansvaret för museet i enlighet med vad föreningen önskar, för att rädda samlingarna och museet. Sverigedemokraterna i Norrköping kommer att arbeta för att museet ska flyttas till rymliga och ändamålsenliga lokaler snarast för att kunna fortsätta med sin viktiga verksamhet. Vi hoppas på att fler partier kommer att vara med och bidra till detta.