Då kan vi skapa en lycklig mångfaldig värld

FN-konventionen för biologisk mångfald håller möte i Montreal i Kanada.

Död ved är en av väldigt många bra platser för mångfald av arter.

Död ved är en av väldigt många bra platser för mångfald av arter.

Foto: Christine Boyd-Larsson

Debatt2022-12-16 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Där avhandlas brännande frågor som hur vi kan undvika att över en tredjedel av alla arter på planeten kommer att försvinna till slutet av det här århundradet?
Nya arter har alltid bildats och andra försvunnit under jordens långa historia, men försvinnandet nu går tusen gånger snabbare än det gjorde innan människan trädde in på scenen.
Men vi som lever mitt i krisen har svårt att uppfatta hur fort det går. Vi har svårt att förstå att den biologiska mångfalden, som behövs för att ekosystemen ska fungera, minskar så snabbt.
Ekosystemen är nödvändiga för att ge oss rent vatten att dricka, näringsrik mat att äta och tillräckligt med syre att andas. Men vid Montrealmötet konstateras nu att syreproduktionen i haven minskar, när vattnet blir allt surare, arterna blir färre och populationerna blir mindre.
När den biologiska mångfalden minskar, avtar också markens och havens förmåga att ta upp koldioxid från atmosfären, en förmåga som hittills har hindrat outhärdligt höga temperaturer på jorden.
Den biologiska mångfalden blir allt mindre mångfaldig. Livets väv trasas sönder.
Alla måste bli medvetna om att klimatkrisen och naturkrisen är så omfattande. Den som inte förstår, kommer inte att agera.
Därför är en informationskampanj i alla tänkbara media nödvändig.
En folkbildning utan motstycke kan få allmänheten att tvinga politikerna till det snabba och kraftfulla agerande, som krävs för att rädda civilisationen och den biologiska mångfalden.
Då kan vi skapa en lycklig mångfaldig värld åt våra efterkommande generationer.