Då kan vården gå tillbaka till sitt kärnuppdrag

Det är dags att lämna det generella snacket om digitalisering för att istället tala klarspråk och bli konkreta.

Henric Carlsson är vd och grundare i Conscriptor.

Henric Carlsson är vd och grundare i Conscriptor.

Foto: Conscriptor

Debatt2020-09-09 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Går det att spara 181 miljoner utan neddragningar och sämre arbetsmiljö? Absolut. Bortom videosamtal och e-recept finns digitaliseringens stora vinster och besparingar, där patienter och vårdpersonal blir de stora vinnarna. Men då är det dags för politiken att gå från ord till handling när det gäller digitalisering. Vår tids största välfärdsutmaning kräver handling nu.

Historien bakom Conscriptor på Orust grundar sig i en av de första ”kömiljarderna”. Vi såg då, på när håll, hur dokumentationen buffrades på grund av kömiljardens systemfel, för att sedan jobbas bort på kvällstid för bättre ersättning. Vi samlade ett läkargäng för att lyfta ut administrationen för bättre lastbalansering, helt enkelt för att kunna arbeta smartare och effektivare. Då sa man ”rätt tänkt, men bara i teorin”. Idag kan vi spara svensk sjukvård över 3 miljarder kronor.

Redan innan pandemin var ett faktum, fanns det enorma utmaningar inom svensk välfärd. I SKR:s ekonomirapport 2019, räknar man att Sveriges gemensamma välfärd behöver ytterligare 35 miljarder kronor i ökade resurser eller effektiviseringar för att bibehålla dagens nivå. Digitaliseringen har lyfts upp som en förutsättning för att klara de framtida utmaningarna där färre personer ska försörja fler personer. Behoven har sedan dess ökat extremt mycket på grund av pandemin, och det är bara att konstatera att vi inte har oändliga ekonomiska resurser.  Vi har sett effekterna och besparingar på nära håll – där människor tillsammans med modern teknik sparar både tid och pengar. I kronor handlar det om 181 miljoner bara inom administrativa moment i Region Östergötland. Minst! Samtidigt blir inte ”digitalisering” målet i sig, utan målet är mer läkartid och vård för patienten. 

Vår gemensamma välfärd står inför exceptionella utmaningar. De extra 35 miljarderna som SKR nämnde 2019 är för mig gigantiska summor. Nu har de växt än mer. Men jag vet också att digitalisering medför många lösningar på dagens utmaningar. Men för det krävs handling och politiskt mod att driva förändringsarbete med hjälp av digitalisering. Därför är det dags att börja prata klarspråk, lämna det generella snacket om digitalisering och börja bli konkreta och lösningsfokuserade. Det finns de facto miljoner att spara, där man samtidigt låter vården gå tillbaka till sitt kärnuppdrag. Att vårda. 

Kaisa Karro är regionstyrelsens ordförande i Östergötland och därmed en av dem som dagens debattör hoppas ska lyssna på hans budskap.
Kaisa Karro är regionstyrelsens ordförande i Östergötland och därmed en av dem som dagens debattör hoppas ska lyssna på hans budskap.