Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Då finns inte tid för dialog och medbestämmande

Sveriges hantering av Coronapandemin har varit klok och väl avvägd.

Reidar Svedahl är kommunalråd i Norrköping.

Reidar Svedahl är kommunalråd i Norrköping.

Foto: Carolina Nilsson

Debatt2020-11-12 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det påståendet retar säkert någon, men faktum är att akutsjukvården klarat sin uppgift. Vårdpersonal har sluppit stå i valet och kvalet mellan att rädda den eller den patienten.

Samtidigt ser vi många krisåtgärder som kan kritiseras. Vi behöver se både de goda och dåliga erfarenheterna samtidigt. Nu står vi i en ny våg av Coronasmitta. Då är det inte tid att kritisera nationella vägval. Nu måste tiden läggas på förberedelser.

För kris är näst intill något konstant. Världsomfattande sjukdomar är i stort sett ofrånkomliga, Men det kan lika gärna handla om stora trafikolyckor, kraftfulla stormar eller regelrätta terrorattentat. Sverige har ett väl utvecklat system för krisberedskap och totalförsvar. Därför ska vi inte måla fan på väggen. Men vi måste ständigt jobba för ännu bättre förutsättningar att hantera nästa kris, oavsett vad den består av.

Trots att samhällsviktiga funktioner och verksamheter fortfarande belastas av pandemin, måste vi förbereda Norrköpings kommun för framtidens kriser. Vi måste utvärdera vad vi gjort, utveckla nya metoder och implementera de beslut som vi kommer fram till. Det korta perspektivet är Coronavåren 2021. Men vi måste också se hela 2020-talet, och en bit längre.

Många lärdomar har redan dragits. På våra äldreboenden krävs nya arbetssätt som tryggar de boendes och personalens hälsa. Det gäller även mental hälsa, ensamhet och instängdhet. Materielförsörjning och kommunikation är två andra tydliga utvecklingsområden.

Materielförsörjning är en framgångsfaktor i alla former av kriser. Kommunen kan inte förlita sig på andra aktörers välvilja. Vi måste klara vår egen materielförsörjning, inte minst genom att bygga upp beredskapslager.

Kommunikationen till medborgarna behöver också ses över. I pandemin har nationella myndigheter hävdat en sak, medan kommunen och regionen sagt något annat. Det skapar förvirring och osäkerhet för medborgarna. Om undersköterskor och förskollärare står frågande inför vad som gäller skapas nya risker.

För att låna ett uttryck från försvaret behöver vi tydliggöra befälsordningen. Generellt vill vi att Norrköpings kommun går mot ett tillitsbaserat ledarskap. Men när det gäller liv och död är det inte fråga om medbestämmande och dialogförfarande. Då krävs snabba beslut, som efterlevs av hela linjen. Om vi är väl förberedda – som politiker, chefer och medarbetare – kommer det rädda människors liv.