Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Coronakrisen är global – liksom dess lösning

Vi befinner oss i en historisk kris. Ingen kan överblicka vilka konsekvenser corona-smittan har och kan få för världen.

Styrelsen i We Effect har skrivit denna debattartikel tillsammans.

Styrelsen i We Effect har skrivit denna debattartikel tillsammans.

Foto: We effect

Debatt2020-04-01 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Inverkan på ekonomin är redan omfattande och allt pekar på att befintliga samhällsproblem och orättvisor kommer att förvärras. Det är ett problem vi måste lösa tillsammans, inte bara som ett land. Utan som en hel värld. 

We Effects kartläggning från länder där vi arbetar i Asien, Europa, Afrika och Latinamerika visar att människor redan drabbats hårt. 


För människor på marginalen har det redan blivit svårare att överleva. Isolering från arbetstillfällen och marknader för att köpa och sälja jordbruksprodukter slår hårt. Många har inte råd att bunkra mat och saknar möjlighet att arbeta hemifrån. Att leva i fattigdom medför ofta sämre immunförsvar på grund av bristande tillgång till näringsrik mat. För de 1,8 miljarder människor som saknar en värdig bostad, utan säker tillgång till vatten och tvål, kan covid-19 snabbt förvärra ett redan svårt utsatt läge. Effekterna av viruset på kvinnor i fattigdom riskerar att bli katastrofala. 

”Hur ska kvinnorna överleva? De flesta jobbar i den informella sektorn eller är småbönder, som livnär sig dag för dag. De kan inte sätta sig själva i karantän. Dom kan inte bunkra upp med matvaror från affärerna,", berättar Naomi Senda, We Effects kommunikatör i Östra Afrika, baserad i Kenya. 

Vi jobbar alla med att ta oss an krisen där vi bor och arbetar. Vi ställer om verksamhet och gör vårt bästa för att anpassa oss till den rådande situationen. Vi behöver ta lärdom och inspiration av varandra. Vårt fokus just nu är på svensk beredskap. Men vi måste också orka lyfta blicken. Människor som lever i utsatthet i fattiga länder har ingen egen röst i debatten. 

Om inte samhällen kan öppnas upp inom kort kommer den globala fattigdomen öka kraftigt. Att möjliggöra handel, demokrati och fritt flöde av information inom Sverige och världen över, är extremt viktigt för att minska effekterna av krisen. Tyvärr ser vi istället att flera länder verkar använda krisen för att begränsa det demokratiska utrymmet än mer. 

Regeringar, företag, myndigheter och organisationer behöver nu arbeta globalt för att förstå problemen och utveckla hållbara lösningar tillsammans. Det är enda sättet att bekämpa epidemin och de problem den skapar för alla. Vi uppmanar Sveriges regering och medborgare att stå upp för internationell solidaritet och långsiktigt samarbete över gränserna, för en värld där alla kan leva tryggt.  Coronakrisen är global – liksom dess lösningar.