Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Cancerdöden på arbetsplatserna måste bort

Få känner till att det varje år dör 100 000 människor i Europa av cancer man fått i arbetslivet.

Eva Nordmark är arbetsmarknadsminister. Fotot är från senhösten 2020 då Eva Nordmark var gäst i Folkbladets podd Widar Möter.

Eva Nordmark är arbetsmarknadsminister. Fotot är från senhösten 2020 då Eva Nordmark var gäst i Folkbladets podd Widar Möter.

Foto: Widar Andersson

Debatt2021-01-21 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det handlar om hårt arbetande människor som år efter år gått till jobbet där de exponerats för cancerframkallande ämnen, ofta utan att ens veta om det. Detta är en stor tragedi för både drabbade och anhöriga.

Den goda nyheten är att vi kan göra något åt saken, både på europeisk och nationell nivå. Gränsvärden för cancerframkallande ämnen behöver införas eller skärpas, och regler för en säker hantering av dessa ämnen på arbetsplatsen måste efterlevas. 

Att bekämpa cancer i arbetslivet handlar också om att bekämpa klassklyftor. Det är vanligare att arbetare utsätts för exponering av cancerframkallande ämnen i sitt arbete än tjänstemän. Extra utsatta är också visstidsanställda, migranter och säsongsarbetare. 

Vi välkomnar därför att EU-kommissionen nu har lagt fram ett förslag till uppdatering av lagstiftningen som skyddar arbetstagare från att få cancer på arbetsplatsen. Kommissionen föreslår att två cancerframkallande ämnen, akrylnitril och nickelföreningar, inkluderas i direktivet och får bindande gränsvärden. Förslaget innebär också att det redan existerande gränsvärdet för bensen ska sänkas. Förslaget berör mer än 1 miljon arbetstagare i Europa som i dagsläget är exponerade för dessa ämnen, bland annat inom textil- och kemikalieindustrin och byggsektorn. Detta kommer också ha direkta effekter på svenska arbetsplatser genom att gränsvärdena även sänks i Sverige. Det är bra, men det är inte tillräckligt. Vi socialdemokrater vill att EU blir ännu mer ambitiöst på arbetsmiljöområdet. 

Vi kräver därför: 

· Att EU-kommissionen i den kommande arbetsmiljöstrategin inkluderar en noll-vision för arbetsrelaterad cancer och att det följs upp med nödvändig lagstiftning. Denna nollvision bör även inkluderas i medlemsstaternas egna arbetsmiljöstrategier. 

· Strängare regler för reproduktionsstörande ämnen på arbetsplatsen. Det är ett stort problem och leder till svårigheter att få barn. Vi vill att dessa ämnen ingår i EU-direktivet om cancerframkallande ämnen på arbetsplatsen. 

· Att kommissionen lyfter in flera cancerframkallande ämnen i direktivet samt skärper existerande gränsvärden. Ytterligare 25 ämnen bör få bindande gränsvärden senast 2024. Med skärpta regler kan vi rädda tusentals liv varje år. Vi behöver agera tillsammans för att skapa en säker och hälsosam miljö för människor att arbeta i.