Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bygg- och bostadsbranschen behöver förändras i grunden

I Östergötland lider samtliga kommuner av bostadsbrist. Det utgör ett reellt hot mot tillväxt och konkurrenskraft.

Dagens debattör hoppas mycket på Januaripartierna som ju leds av statsminister Stefan Löfven.

Dagens debattör hoppas mycket på Januaripartierna som ju leds av statsminister Stefan Löfven.

Foto: Fredrik Sandberg

Debatt2020-04-18 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bostadskrisen utgör ett reellt hot mot Sveriges tillväxt och konkurrenskraft. Därför behöver riksdagen driva på för en skattereform med bäring på bostadsmarknaden samt en översyn av LOU.

Coronakrisen har paralyserat hela världen. Den har också inneburit att media dominerats totalt av coronavirusets framfart. Det är viktigt och bra med den omfattande mediebevakningen – samtidigt har krisen trängt ut andra stora samhällsproblem från debatten, som exempelvis den stora bostadsbristen.

I Östergötland lider samtliga kommuner av bostadsbrist. Det utgör ett reellt hot mot tillväxt och konkurrenskraft. Dessutom står byggsektorn i dag för 20 procent av Sveriges samlade klimatpåverkande utsläpp, vilket är helt ohållbart om Sverige ska ha en chans att nå klimatmålet till 2045.

Som en reaktion på bostadsmarknadens bistra utveckling bjöd statsminister Stefan Löfven (S) och bostadsminister Per Bolund (MP) i februari in till branschsamtal för byggbranschen. Syftet var att säkra en hög byggtakt med fokus på bostäder för unga och minskad klimatpåverkan.

På Nock Massiva Trähus ägnar vi oss åt industriellt bostadsbyggande i korslimmat trä. Våra massiva träbyggnader fungerar som koldioxidsänka, samtidigt som de är kostnadseffektiva och möjliggör rimliga hyror för unga. Därför uppskattar vi regeringens prioriteringar, men dessvärre verkar det som att de fokuserar för mycket på enskilda åtgärder.

När Coronakrisen är över behöver januaripartierna i stället påbörja den stora skattereform med bäring på bostadsmarknaden som de aviserade i januariavtalet för ett drygt år sedan. Det behövs en dialog om politiska och ekonomiska reformer samt styrmedel för att förändra bostadsmarknaden och byggbranschen i grunden.

Vi trähusbyggare stöter på många hinder i den konventionella byggprocessen. 

För det första behöver januaripartierna prioritera den stora skattereformen och aktivt inkludera bostadsmarknads- och byggpolitik i det arbetet.

För det andra behöver regeringen se över lagen om offentlig upphandling så att den inte missgynnar mindre aktörer som oss trähusbyggare. I sin nuvarande utformning gynnar LOU jättarna och försvårar klimatomställningen av branschen.

Vi ser fram emot att framöver följa januaripartiernas arbete och bidrar gärna aktivt med våra expertkunskaper om klimat- och samhällsnyttan med trähusbyggande.