Bygg- och anläggning är skolan som leder till jobb

Just nu snurrar tankarna hos många niondeklassare. Det är dags att välja till gymnasiet. Hur blir det att splittras från sina kompisar? Vilken inriktning ska man välja?

Här en bild från  bygg- och anläggningsprogrammet på en gymnasieskola någonstans i Sverige.

Här en bild från bygg- och anläggningsprogrammet på en gymnasieskola någonstans i Sverige.

Foto: Johanna Sandgren

Debatt2023-02-03 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommer man få några nya vänner? Det är förståeliga funderingar. Men en fråga saknas ofta. Vilken utbildning leder till att jag får ett jobb? Svaret är Bygg- och anläggning. 

Sverige växer. Inom bara några år blir vi 11 miljoner invånare. Det betyder att vi behöver bygga tusentals nya bostäder, kontor och vårdcentraler. Vi behöver renovera de hus och byggnader som redan finns. Och vi behöver investera i nya vägar och järnvägar. Här har bygg- och anläggningsbranschen en nyckelroll. 

Men tyvärr finns ett stort hinder i bygget av Sverige. Nio av tio byggföretag har svårt att rekrytera. Framför allt är det yrkesarbetare som saknas. Sammantaget behöver branschen rekrytera tiotusentals personer de närmaste åren. Utan ny arbetskraft blir det väldigt svårt att genomföra alla de planerade projekten som så väl behövs.

Att välja bygg- och anläggning på gymnasiet innebär i princip ett garanterat jobb efter yrkesexamen. Men byggare har även andra fördelar. 

  • Variation. Bygg- och anläggningsprogrammet har fem olika inriktningar och kan leda till ett 70-tal olika yrkesroller inom sektorn. 
  • Flexibilitet. Bygg- och anläggningsprogrammet erbjuder en kreativ miljö, där teori varvas med praktik såväl inom- som utomhus. 
  • Utvecklingsmöjligheter. Ångrar du dig? Inga problem, förutom yrkesexamen så har du har rätt att läsa till högskolebehörighet redan under gymnasiet – sen finns dessutom stora möjligheter till vidareutbildning på yrkeshögskole- eller högskolenivå. 

På bygg- och anläggning förbereder du dig inte bara för att bygga hus och anläggningar. Du får lära dig om hela samhällsbygget från idé till färdig byggnad – hur vi planerar, bygger och sköter om ett samhälle säkert, hållbart och miljömässigt. 

Byggare har dessutom en avgörande roll i den nödvändiga klimatomställningen. Inte bara för att det nu görs många insatser för att minska branschens egna utsläpp, utan också för att säkra Sveriges el- och energiförsörjning – var med och bygg framtidens vindkraftverk, batterifabriker, järnvägar och allt annat som är en del av den gröna byggboomen. 

Så när ditt barn ber dig om hjälp för att välja gymnasieutbildning, se till att de får upp ögonen för byggbranschen. Sveriges byggföretag skapar jobb, välfärd och framtidshopp. Tillsammans bygger vi Sverige bättre. Låt ditt barn vara med på den resan. 

Jan Malmberg från Byggföretagen i Norrköping manar ungdomarna att välja till gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram.
Jan Malmberg från Byggföretagen i Norrköping manar ungdomarna att välja till gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram.