Bygg inte nya bostäder på strandnära tomter i Marby/Djurön

Detaljplaner hanteras enligt lag – även i Marby och Unnerstad  Apropå Widar Anderssons ledare där Sophia Jarl (M) uppmanas att; ”Se till att planerna vinner laga kraft.”

Det finns många detaljplaner på gång för trakterna runt Marby, Unnerstad och längre ut mot Djurön. Debattörerna från Naturskyddsföreningen i trakten är inte positiva.

Det finns många detaljplaner på gång för trakterna runt Marby, Unnerstad och längre ut mot Djurön. Debattörerna från Naturskyddsföreningen i trakten är inte positiva.

Foto: Thomas Möller

Debatt2024-10-04 07:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Naturskyddsföreningen har en plangrupp som sakligt granskar många planer och yttrar sig ibland. Vi jobbar för ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart Norrköping. Här några synpunkter som vi lämnat in över planförslag i områdena från Marby till Djurön:

Stora exploateringar söder om Marby gård och Unnerstad är inte lämpliga.
Åkermarken har en av de högsta kvalitéerna på hela Vikbolandet och ska bevaras.

Vår självförsörjning av livsmedel måste öka kraftigt. Den ligger nu på något under 50 procent mot Danmarks 130 procent. Här har alla kommuner ett stort ansvar via sitt planmonopol. De bestämmer – inte markägaren. I Marby finns även sedan länge en väl fungerande hästverksamhet som inte skulle få plats vid en kraftig exploatering.

Det finns gott om andra platser i kommunen där det byggs och planeras fler bostäder. Det är inte motiverat att exploatera prima jordbruksmark. Och Norrköping växer inte som tidigare kalkylerats – vi har däremot tappat 180 innevånare hittills i år.

De flesta anser att det är för långt till centrum med cykel från Marby – Unnerstad vilket får till följd att bilåkande, ofta två bilar och en ”Epa” per hushåll, blir följden. Detta belastar stadens gator och P-platser samt genererar oönskade utsläpp och hindar viktig nödvändig trafik och strider mot miljö- och klimatmålen. 

Vi motsätter oss att en kollektivtrafikled planeras genom Abborrebergsskogen från Lindö invid Dömestad Hagar till Marby. Den skulle betydligt försämra höga natur-, kultur- och friluftsvärden. Det vore bättre att Djuröbussen får en slinga in i Marby. Busshållplatsen vid Abborreberg (linje 12) kan också nyttjas. Dit finns belyst och plogad gång – och cykelväg.

Vi anser att ny strandnära bebyggelse från Marby till Djurön inte ska byggas. Låt områdena bli utflyktsområden som enkelt nås via Abborreberg till fots eller med cykel. 

Bevara strandnaturen vid Bråviken, för den biologiska mångfaldens skull och för allmänhetens tillgång till natur nära staden. Fågellivet är rikt i området. Viktig skog med bra stigar och kuperad bergig natur finns bland annat i Unnerstad. Värd att bevara och dyrbar att exploatera.

Ey justerad plan för Marby kommer att ställas ut och granskas på nytt. Nya synpunkter kan komma in. När allt bedöms vara korrekt kan den antas.