Att amma och att ge sitt barn bröstmjölk är alltid värdefullt, och extra bra att hålla fast vid, i osäkra tider som nu, med Coronapandemin omkring oss.
Vi vill uppmuntra de mammor som valt att amma att fortsätta med det, och inte avsluta amningen för tidigt. Det är också utomordentligt bra att kunna delamma, alltså att barnet vid sidan av att äta mjölkersättning eller vanlig mat fortsätter med amningen. Att ge lite bröstmjölk är bättre än att inte ge någon alls.
Bröstmjölken tappar aldrig sin kvalitet, den behåller sin fina sammansättning av både perfekt avpassad näring och ett levande immunskydd. När mamma och barn möter nya smittämnen, anpassar sig mammans immunsystem, som i sin tur förstärker bröstmjölkens immunskydd för att stötta barnets fortsatta hälsa. (källa: Lars A Hanson, Immunbiology of Human Milk; How breastfeeding protects babies.)
Ibland berättar mammor att de fått höra att bröstmjölken förlorar sin näring efter hand. Det har aldrig varit sant, och det är svårt att förstå att detta påstående kan leva kvar. Kanske beror den kvardröjande missuppfattningen på, att barnet så småningom behöver komplettera bröstmjölken med vanlig mat. När barnet börjar med plockmat och skedmat, fortsätter bröstmjölken att vara en god näringskälla och ett bra immunskydd. Barnmatsföretagen försöker få mjölkersättningar att efterlikna bröstmjölken, men i mjölkersättningen finns till exempel inget immunskydd.
Personalen inom sjuk- och hälsovård behöver vara på tå för att stötta och ge kunskap till kvinnor, så att de även känner det medicinska stödet för amningen från Vården.
Till de kvinnor som har överskott av bröstmjölk, vill vi säga att donerad bröstmjölk är ovärderlig för barn som vårdas på neonatal- och barnkliniker.