Berit Malmqvist genomskådade dumheter och korkade beslut

Jag är för ung för att ha fått uppleva henne som revyartist. Men man kan inte vara med överallt. Jag hann i vart fall vara med tillräckligt länge för att inse vilken gigant Berit Malmqvist varit i Norrköping.

Här ser vi Bo Olls vid sitt Estoniamonument i Norrköping. Konstnären Åke Bjurhamn önskar att Bo Olls ska få ett uppdrag att göra ett äreminne av Berit Malmqvist.

Här ser vi Bo Olls vid sitt Estoniamonument i Norrköping. Konstnären Åke Bjurhamn önskar att Bo Olls ska få ett uppdrag att göra ett äreminne av Berit Malmqvist.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Debatt2024-04-19 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Berit Malmqvist har lämnat oss. Hon var en viktig pusselbit i det vi kallar demokrati. Hon kom från revyscenen och gick in i ett politiskt centrum, utan att tillhöra något parti. Hon kritiserade korkade beslut och politikerna darrade. Hennes mest avgörande kulturkamp tog hon när Socialdemokraterna ville göra Vrinnevisjukhuset till en vårdcentral. Hon mobiliserade så många Norrköpingsbor att de kunde fatta varandras händer och bilda en mänsklig mur runt det fina sjukhuset, som inte var hopplöst förfallet.

undefined
Revyprimadonna och samhällskämpe. Berit Malmqvist var en person med många strängar på sin lyra.

Ett nytt politiskt parti bildades. Vrinnevilistan. I valet 2006 fick S- ledaren Palle Håkansson stryka flagg och sjukhuset var räddat.

Min personliga vänskap med Berit sträcker sig långt bak i tiden. Vi samarbetade i Norrköpingsrummets Vänner. Även där var Berit en person som med sin röntgenblick genomskådade dumheten.

undefined
Åke Bjurhamn.

Jag är för ung för att ha fått uppleva henne som revyartist. Men man kan inte vara med överallt. Jag hann i vart fall vara med tillräckligt länge för att inse vilken gigant Berit Malmqvist varit i Norrköping. Därför vill jag arbeta för att hon får ett äreminne i form av en skulptur som ska placeras på ett värdigt ställe. Den borde utföras av vår mest viktiga skulpterande konstnär Bo Olls.

Han har gjort det vackra Estoniamonumentet i Karl Johans park och han har utsmyckat De Geerhallen med två vakande kolosser. Han kände Berit väl och kommer att göra henne full rättvisa.