Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Avgörande för stabiliteten i ekosystemen

Förra året användes 25 procent av jordbruksmarken i Östergötland för ekologisk odling och bete.

Huruvida dessa kor är ekologiska eller inte; det framgår inte klart.

Huruvida dessa kor är ekologiska eller inte; det framgår inte klart.

Foto: Magnus Grimstedt

Debatt2020-09-01 09:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en bit kvar till Sveriges mål att andelen ekologisk jordbruksmark år 2030 ska vara 30 procent. Snittet i hela landet är 19 procent.
I Östergötland var 30 procent av alla kor och får ekologiska förra året. Genom att öka andelen kan bönderna i Östergötland och deras betande djur bidra till större artrikedom, vilket är avgörande för stabiliteten i våra ekosystem. Kornas gödsel bidrar dessutom till att göra jorden extra bördig, där KRAV-ekologiska råvaror kan odlas.

Ekologiska bönder och KRAV-bönder tar ett stort ansvar för att trygga en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning. Men om vi ska klara de stora utmaningarna som klimatförändringen, en minskad artrikedom och kemikalier i miljön måste vi arbeta tillsammans.

Dagligvaruhandeln och konsumenter i Östergötland kan bidra genom aktiva val. Varje val av svenska, närproducerade ekologiska och KRAV-märkta varor tar oss ett steg närmare en hållbar framtid. I hela landet köper den offentliga sektorn in livsmedel för 10 miljarder kronor om året. Sveriges mål är att andelen ekologiska livsmedel ska vara 60 procent i offentlig sektor år 2030. Förra året var motsvarande siffra 38 procent. Här finns en stor potential för den offentliga sektorn i Östergötland att gå före.

Genom att arbeta tillsammans kan dagligvaruhandel, konsumenter, bönder och den offentliga sektorn möta de stora globala utmaningarna och samtidigt bidra till ett hållbart och livskraftigt svenskt jordbruk.