Det är en bit kvar till Sveriges mål att andelen ekologisk jordbruksmark år 2030 ska vara 30 procent. Snittet i hela landet är 19 procent.
I Östergötland var 30 procent av alla kor och får ekologiska förra året. Genom att öka andelen kan bönderna i Östergötland och deras betande djur bidra till större artrikedom, vilket är avgörande för stabiliteten i våra ekosystem. Kornas gödsel bidrar dessutom till att göra jorden extra bördig, där KRAV-ekologiska råvaror kan odlas.
Ekologiska bönder och KRAV-bönder tar ett stort ansvar för att trygga en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning. Men om vi ska klara de stora utmaningarna som klimatförändringen, en minskad artrikedom och kemikalier i miljön måste vi arbeta tillsammans.
Dagligvaruhandeln och konsumenter i Östergötland kan bidra genom aktiva val. Varje val av svenska, närproducerade ekologiska och KRAV-märkta varor tar oss ett steg närmare en hållbar framtid. I hela landet köper den offentliga sektorn in livsmedel för 10 miljarder kronor om året. Sveriges mål är att andelen ekologiska livsmedel ska vara 60 procent i offentlig sektor år 2030. Förra året var motsvarande siffra 38 procent. Här finns en stor potential för den offentliga sektorn i Östergötland att gå före.
Genom att arbeta tillsammans kan dagligvaruhandel, konsumenter, bönder och den offentliga sektorn möta de stora globala utmaningarna och samtidigt bidra till ett hållbart och livskraftigt svenskt jordbruk.
Avgörande för stabiliteten i ekosystemen
Förra året användes 25 procent av jordbruksmarken i Östergötland för ekologisk odling och bete.
Huruvida dessa kor är ekologiska eller inte; det framgår inte klart.
Foto: Magnus Grimstedt
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.