LRF och de gröna arbetsgivarna svarar i Folkbladet (16 juni) på min artikel (Folkbladet 31 maj) om dåliga arbetsvillkor för anställda inom de gröna näringarna i Sverige och resten av Europa genom att påstå att det inte finns några problem. Detta gör mig genuint orolig. Rapport efter rapport har skildrat hur arbetare inom dessa sektorer far illa. Att förneka eller mörka detta tror jag är att göra sig som bransch en stor björntjänst. Det är de skötsamma företagarna och lantbrukare som missgynnas när vissa skapar oschysst konkurrens genom att dumpa löner och villkor.
Ett exempel nyligen är de hundratals arbetare i slakterier i Tyskland, Frankrike och Nederländerna som har testat positivt för Corona. Många av dessa är utländska säsongsarbetare som har haft dåliga arbetsvillkor och en undermålig arbetsmiljö. De har haft osäkra anställningar, långa arbetstider och bott i överfulla anläggningar där smittan kunnat härja fritt. Dåliga arbetsvillkor och arbetsmiljön för säsongsarbetare i Europa är tyvärr inget nytt men Corona pandemin har aktualiserat dessa problem ytterligare.
LRF hävdar att svenskar inte vill ha jobben som de erbjuder. Hur kan det komma sig? De argument vi hört tidigare är brist på svensk arbetskraft samt brist på rätt kompetens. I krisens spår har dessa argument blivit förbrukade. Vi har rekordhöga varselsiffror och samhället har också gått in sagt att man hjälper till med utbildning. Att det fanns ett intresse att ta dessa arbeten vittnar de utbildningar som Arbetsförmedlingen sjösatte men som senare tvingades stänga på grund av en avvaktande bransch som hellre föredrog utländsk arbetskraft. Inom skogsindustrin vittnar företag som arbetar med plantering av skogsplantor att de blir nedringda av folk som vill sommarjobba. Trots det verkar man helt enkelt inte vilja ha svensk arbetskraft utan föredrar istället att importera den.
Det gläder mig dock att läsa att ni delar ambitionen om att följa kollektivavtal. Vi behöver få fler företagare att dela den ambitionen. Jag träffar er gärna för ett samtal som ni föreslår i er replik. Det vore bra om vi tillsammans kunde driva kravet på ett strypa EU-medel till de arbetsgivare som missköter sig och inte följer de lagar och kollektivavtal som gäller där arbetet utförs. Det är något som hederliga lantbrukare, företagare och arbetstagare inom de gröna näringarna skulle vinna på.