Attacker mor kristna möts med politisk tystnad

Under senare år så har kristna församlingar från Mellanöstern känt en sån otrygghet att medlemmar i församlingen vaktar utanför när det pågår gudstjänster.

Debatt 2 februari 2021 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några dagar sedan så rapporterade flera medier om en brandattack som riktades mot Spånga kyrka utanför Stockholm. Detta var bara en i raden av attacker mot kyrkor runt om i Sverige de senaste åren. 

Vi kan se ett flertal exempel på att kristnas trygghet inte har tagits på allvar de senaste åren. 

Vi kan läsa i tidningar om upprepande attacker mot kyrkor som vandaliseras med ord som jihad som klottras på väggar och murar. Det kommer nyheter om brandattacker som i fallet med kyrkan i Spånga. Eller så är det gravplatser i närheten av kyrkorna som skändas. Vi i Sverige brukar stoltsera med att vi är en förebild för demokratin, men även för den religionsfrihet som finns i landet. 

Vi kan se att inom underhållningsbranschen och i kulturvärlden har det länge varit fritt fram att skämta om den kristna tron och göra karikatyrer av Jesus medan man är rädd för att göra detta med mot andra religioner. Har samhällsutvecklingen blivit sådan därför att man vet att kristna inte tar till våld när man kränker dem utan kristna försöker alltid hitta kärlekens väg, förlåtelsens väg eller att man vänder helt enkelt andra kinden till?

Att man har fått skämta om kristendomen på detta vis kan delvis ha samband med att tryggheten för de kristna har försämrats här i Sverige. Att det förhåller sig på det viset har undermedvetet accepterats bland vanliga medborgare och även bland ledande politiker. Ett tydligt exempel är att man kan se statsministern eller andra ministrar fördöma kränkningar eller vandalisering av andra trossamfund men när det handlar om vandaliseringar och kränkningar mot kyrkor så brukar det vara tyst. 

Under senare år så har kristna församlingar från Mellanöstern känt en sån otrygghet att medlemmar i församlingen vaktar utanför lokalerna när det pågår gudstjänster och andra aktiviteter som hålls i kyrkans lokaler. Detta kan bero på att man tidigare har varit utsatt för attacker och övergrepp på grund av sin kristna tro och därför flytt till demokratins och frihetens land. Det man inte var beredd på var att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder och att i detta land så fördöms inte attacker mot kristna medan vi hör fördömanden om attacker mot andra religioner. Ännu en gång särbehandlas kristna.  Det är dags för samhället och ledande politiker att ta kristnas otrygghet på allvar. 

 

 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Synagoga ska få en uppfräschad fasad

Synagoga ska få en uppfräschad fasad

Hon blir Norrköpings nya kyrkoherde

Hon blir Norrköpings nya kyrkoherde
Brott

Förundersökning inledd mot Polismyndigheten

Förundersökning inledd mot Polismyndigheten

Rasmus Paludan: Jag kommer tillbaka till Norrköping

Rasmus Paludan: Jag kommer tillbaka till Norrköping

Imamernas uppmaning om Paludan kommer: "Gå inte dit"

Imamernas uppmaning om Paludan kommer: "Gå inte dit"
Visa fler