Att välja det industritekniska programmet är störst

Sverige är ett industriland. Industrin är grunden för Sveriges välstånd.

Per Hidesten är vd på branschorganisationen för industrins arbetsgivare. Tillsammans med kollegan Jesper Hedin slår han ett slag för det industritekniska programmet inför gymnasievalet.

Per Hidesten är vd på branschorganisationen för industrins arbetsgivare. Tillsammans med kollegan Jesper Hedin slår han ett slag för det industritekniska programmet inför gymnasievalet.

Foto: Industriarbetsgivarna

Debatt2024-01-25 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk industri ligger i den globala gröna omställningens framkant. Kvalificerade medarbetare är en förutsättning för svensk industris tätposition. 

Att välja ett yrkesinriktat gymnasieprogram är stort. Att välja det industritekniska programmet är större. Det ger eleven kunskaper som kan leda till jobb i industrin, samhällets motor. Basindustrin i Sverige har under lång tid haft stor betydelse för den svenska ekonomin genom de värden som genereras i form arbetstillfällen, skatteintäkter och ett ökat materiellt välstånd. 

Basindustrin är också en betydelsefull underleverantör till andra industrier i Sverige. Företagen skapar dessutom tusentals jobb i den övriga svenska ekonomin genom deras efterfrågan på varor och tjänster från andra branscher.

Svensk industri kännetecknas av långsiktigt hållbara företag som tillverkar långsiktigt hållbara produkter av hög kvalitet. Svensk industri är dessutom världsledande med den gröna omställningen och här görs stora investeringar. Det handlar till exempel om förnybara träfiberprodukter, fossilfritt stål, nya gruvor för råmaterial till batteritillverkningen och elektrifiering, nya industrianläggningar för modern teknik och investeringar i koldioxidinfångning. 

Därför råder det en mycket stor efterfrågan på industriteknisk kompetens. Tekniker, svetsare, mekaniker och operatörer är några av de yrken som behövs till massa/pappersbruken och sågverken, till gruvorna, cementtillverkningen, stålproduktionen och till verkstäderna. 

Den stora efterfrågan beror också på omfattande pensionsavgångar då var fjärde medarbetare i industrin kommer gå i pension under den närmaste tioårsperioden. Gymnasieskolans industritekniska program utexaminerar just nu mindre än hälften så många elever som industrin behöver rekrytera. Industrin behöver lågt räknat anställa 20 000 personer varje år. 

Det är viktigt att fler upptäcker fördelarna med en gymnasial yrkesutbildning; med möjlighet till jobb direkt efter studenten eller möjlighet till studier på universitet och högskola.

Vi har ett högt tekniskt kunnande i Sverige. Fler har nu genom sitt gymnasieval möjlighet att bära den svenska industritraditionen vidare genom att bidra till innovation, konkurrenskraft och grön omställning. Vi håller tummarna för flera unga sökande till de industritekniska programmen. Svensk industri kommer alltid hålla dörren öppen för nya medarbetare med nyfikenhet, ett öppet sinne och en vilja att förändra.