Att välja det billigaste kan bli dyrt i längden

För 42 procent av Sveriges kommuner är det ekonomiska läget ansträngt inför vintern, enligt en enkät som SVT nyligen gjort.

Enligt dagens debattör går det att spara en hel del på elen även i ishallar, i skolor och på äldreboenden. Utan att verksamheten försämras. Ishallen på bilden har inget samband med artikelns sakinnehåll.

Enligt dagens debattör går det att spara en hel del på elen även i ishallar, i skolor och på äldreboenden. Utan att verksamheten försämras. Ishallen på bilden har inget samband med artikelns sakinnehåll.

Foto: Christoffer Markström

Debatt2022-11-17 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lika många anser att elpriset kraftigt påverkar det ekonomiska läget och i ett tjugotal kommuner finns en oro för att idrottshallar, ishallar och simbassänger inte ska kunna hållas öppna.

 Här är några av våra bästa tips på hur kommunerna kan sänka kostnaderna för el och uppvärmning:

1. 
Ställ in värme, kyla och ventilation så att de går på sparlåga när lokalerna inte används. För fastigheter som saknar återvinning av ventilationsluften finns stor potential att spara energi.

2. 
Många skolor har tillfälliga lokallösningar med eluppvärmda baracker som blivit permanenta. Här finns stora pengar att spara genom att sätta in värmepumpar. 

3. 
Äldre behöver lite högre inomhustemperatur (cirka 23 grader). Genom att ställa in drifttider och zonindela finns stora möjligheter att spara på både värme och ventilation.

4. 
Ishallar slukar mycket energi. Att minska isens tjocklek med en centimeter sparar omkring 10 000 kilowattimmar per år. En grad lägre inomhustemperatur minskar förbrukningen med cirka 30 000 kilowattimmar. Att höja istemperaturen några tiondels grader sparar ytterligare energi. Och att byta till LED-belysning ger dubbla vinster, eftersom den drar mindre energi och avger mindre värme.

Ett villkor för att kapa energikostnaderna är att kommunerna använder lagen om offentlig upphandling på ett sätt som gör det möjligt att arbeta långsiktigt med energibesparing. Att välja det som är billigast på kort sikt kan bli väldigt dyrt i längden.