Arvodeshöjningar skadar tilltron för ledande politiker

Är det rimligt att Söderköpings kommun, som nyligen varslade 50 personer och tvingades säga upp anställda i våras, nu på hösten höjer kommunalrådet Martin Sjölanders arvode med cirka 120 000 kronor per år?

Caroline Gustavsson och Ulric Nilsson från Centerpartiet i Söderköping ställer kritiska frågor om arvoden och tilltro då fullmäktigepolitikerna i Söderköping möts i morgon måndag.

Caroline Gustavsson och Ulric Nilsson från Centerpartiet i Söderköping ställer kritiska frågor om arvoden och tilltro då fullmäktigepolitikerna i Söderköping möts i morgon måndag.

Foto: Elisabet Bergquist

Debatt2024-09-15 09:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt genomförs en omfattande omorganisation, kallad "superkontor", där flera chefer får löneökningar medan vanliga medarbetare riskerar att bli tvångsförflyttade eller uppsagda. Hur skapar detta tilltro till ledande politiker och chefer?

I morgon den 16 september kommer frågan att debatteras i kommunfullmäktige genom en interpellation från oss i Centerpartiet. Vi har riktat vår interpellation till kommunstyrelsens ordförande, Martin Sjölander (M), och ifrågasätter prioriteringarna i kommunens budget och arvodesreglemente. Vi kritiserar framför allt beslutet att Sjölander får ett extra arvode för sin roll som ordförande i Servicenämnden, trots att arvodesreglementet stipulerar att endast ett fast arvode ska gälla för förtroendevalda i sådana uppdrag.

I en tid av ekonomiska utmaningar, där nedskärningar och besparingar är nödvändiga, kan denna extra ersättning knappast ses som en rimlig prioritering. Vi ställer två tydliga frågor i vår interpellation:

1. Hur motiverar man att ordföranden i Servicenämnden får ett extra arvode när kommunen befinner sig i en så ansträngd ekonomisk situation?
2. Har liknande löne- eller ersättningsförändringar skett för andra i kommunen, eller är detta en unik situation?

Det är uppenbart att Söderköpings kommun står inför stora ekonomiska utmaningar, något som också speglas i kommunens strategiska planer. Men dessa planer, som understryker vikten av att varje skattekrona används klokt, tycks stå i skarp kontrast till de beslut som nu tas. Är detta verkligen rätt väg framåt när kommunens kärnverksamheter påverkas av nedskärningar och personalneddragningar?

Nu ligger frågan hos förvaltningsrätten att pröva tolkningen av arvodesreglementet.

Men en sak är säker: invånarna i Söderköping förväntar sig att deras kommunledning prioriterar rätt och visar ansvar i dessa tider av ekonomisk osäkerhet. 

Vi ser fram emot debatten på måndag.