Är Miljöpartiets makt i linje med våra grundlagar?

Märta Stenevi är språkrör för MP och statsråd.

Märta Stenevi är språkrör för MP och statsråd.

Foto: TT

Debatt2021-03-14 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet säger sig vilja minska koldioxidutsläppen,; men varför då stänga ner just kärnkraften i södra Sverige där det nu råder brist på el?  Ett kolonistugeområde skulle möjligen kunna drivas med vindkraft men inte ett modernt I-land med industrier, vi har redan nu i vinter kunnat läsa om hur industrier har fått stänga ner på grund av skyhöga elpriser vilket är ett direkt resultat av bristen på den samma. Att MP inte vill veta av kärnkraften utan hellre importerar kolkraft beror på att ett gammalt sovjetiskt kärnkraftverk med en typ av reaktorer som inte existerar idag exploderade när bristfälligt utbildad personal skulle utföra ett experiment.

Samt att ett japanskt kärnkraftverk råkade ha byggts på en jordbävningsdrabbad plats och efter det drabbades av en följande tsunami! Nu är det ju bara som så att 1994 förliste som bekant passagerarfärjan Estonia vilket kostade 852 människor livet, hur många miljoner människor som före och efter detta har mist sina liv vid skeppsbrott ska jag låta vara osagt, detta är ju dock inget som fått oss att sluta göra resor till sjöss!

I Genua hade vi för några är sedan ett broras som dödade 43 personer, för 40 år sedan rasade Tjörnbron, sju bilar körde då av kanten innan bron hann stängas av. Trots detta så fortsätter vi att bygga såväl fartyg som broar allt annat hade betraktas som dårskap, tekniken och säkerheten utvecklas ständigt.

Miljöpartiet lägger tillsammans med Socialdemokraterna, vilka vägrar vika sig för MP, ut en mängd olika marknadsmässiga argument till varför kärnkraften ska fasas ut, dock utan att ha minsta trovärdiga eller rimliga förklaring till hur elkraften ska kunna garanteras! Vidare så undrar man ju över logiken i att ett litet oansenligt parti som MP, vilket inte ens fick fem procent av det svenska folkets röster vid det senaste valet kan tillåtas vara dem som får staka ut framtiden för den svenska energipolitiken? Det kan ju därför vara på sin plats att upplysa om den svenska regeringsformen vilken lyder- "All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare".

Det vill säga den grundlag som utgör grunden för vår demokrati. Regeringsformen beskriver hur landet ska styras samt vilka demokratiska rättigheter medborgarna har och hur den offentliga makten ska fördelas! Med tanke på just detta och "4,4 procentspartiet MP:s" inflytande över energipolitiken så är ju frågan om detta inte skulle kunna betraktas som ett brott mot regeringsformen och vår grundlag!?

Per Bolund är språkrör för MP och statsråd.
Per Bolund är språkrör för MP och statsråd.